Provjerite ove sigurnosne postavke u internet preglednicima

Provjerite ove sigurnosne postavke u internet preglednicima

Foto: DepositPhotos

Najpopularniji internetski preglednici mogu biti vrlo sigurni za surfanje, ako se iskoriste sve njihove mogućnosti. Pritom nije bitno radi li se o Chromeu, Edgeu, Firefoxu, Operi ili Safariju. Svi mogu biti daleko sigurniji izbor no što su trenutno.

Samo treba prepoznati "tajne" koje se u njima skrivaju. Primjerice, svaki browser koristi IP adresu da bi prepoznao i dijelio lokaciju korisnika, što je situacija koja se može spriječiti.

Dovoljno je otići u postavke, zatim u lokacije, pa u usluge lokacija (eng. Location Services) i izabrati opciju kojom će prije korištenja lokacije korisnik sam morati odobriti njen korištenje. Naravno, moguće je i u potpunosti odbiti mogućnost korištenja lokacija u kakvom god obliku.

Problematično je i kad se preuzimanja (eng. downloads) pokreću automatski jer na taj način može se "pokupiti" malware, a to nitko ne želi. Srećom, može se i to spriječiti. Dovoljno je otići u postavke. Ali, kod svakog preglednika ide nešto drugačije. Na Chrome je potrebno otići u "privatnost i sigurnost", pa u "dozvole" i na "automatsko preuzimanje" staviti "ON" na "Pitaj kad stranica..." (eng. Ask when a site...).

Safari ima sličan put, samo pod "General" treba kliknuti na "File download location" i izabrati "Ask for each download". Kod Firefoxa se ide na Options pa "General", zatim "Applications" i "Always ask". Edge funkcionira tako da se ode na "Settings", "Downloads" i "Ask me what to do with each download" pa izaberite "ON".

Za one naprednije, odnosno, one koji vole da ih se ne ometani u kojem smislu, može se isključiti i dosadni "pop-up". Samo u postavkama privatnosti i sigurnosti svakog browsera treba odabrati da ih se blokira. Vrlo se lako snaći.

Svi ovi savjeti su jednostavni i lako izvedivi, a uvelike će olakšati surfanje. I ne samo to, učinit će ga sigurnijim.

Još iz kategorije

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

22.09.2020. komentiraj

Grad Karlovac u završnoj je fazi izrade Smart City Chatbota, odnosno aplikacije koja interaktivno informira širu javnost, te tako znatno olakšava komunikaciju i rad u potpuno novom obliku, ističu iz gradske uprave i dodaju da je prva demo verzija karlovačkog chatbota pod radnim imenom Korana predstavljena je na prošlotjednoj konferenciji SmartCity Upgrade u Rijeci gdje je izazvala veliki interes zbog svoje učinkovitosti, ali i činjenice da je Grad Karlovac prvi grad u Hrvatskoj koji će informacije iz svog djelokruga rada pružiti svojim građanima na ovaj suvremen način

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

21.09.2020. komentiraj

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.