Provjerite ove sigurnosne postavke u internet preglednicima

Provjerite ove sigurnosne postavke u internet preglednicima

Foto: DepositPhotos

Najpopularniji internetski preglednici mogu biti vrlo sigurni za surfanje, ako se iskoriste sve njihove mogućnosti. Pritom nije bitno radi li se o Chromeu, Edgeu, Firefoxu, Operi ili Safariju. Svi mogu biti daleko sigurniji izbor no što su trenutno.

Samo treba prepoznati "tajne" koje se u njima skrivaju. Primjerice, svaki browser koristi IP adresu da bi prepoznao i dijelio lokaciju korisnika, što je situacija koja se može spriječiti.

Dovoljno je otići u postavke, zatim u lokacije, pa u usluge lokacija (eng. Location Services) i izabrati opciju kojom će prije korištenja lokacije korisnik sam morati odobriti njen korištenje. Naravno, moguće je i u potpunosti odbiti mogućnost korištenja lokacija u kakvom god obliku.

Problematično je i kad se preuzimanja (eng. downloads) pokreću automatski jer na taj način može se "pokupiti" malware, a to nitko ne želi. Srećom, može se i to spriječiti. Dovoljno je otići u postavke. Ali, kod svakog preglednika ide nešto drugačije. Na Chrome je potrebno otići u "privatnost i sigurnost", pa u "dozvole" i na "automatsko preuzimanje" staviti "ON" na "Pitaj kad stranica..." (eng. Ask when a site...).

Safari ima sličan put, samo pod "General" treba kliknuti na "File download location" i izabrati "Ask for each download". Kod Firefoxa se ide na Options pa "General", zatim "Applications" i "Always ask". Edge funkcionira tako da se ode na "Settings", "Downloads" i "Ask me what to do with each download" pa izaberite "ON".

Za one naprednije, odnosno, one koji vole da ih se ne ometani u kojem smislu, može se isključiti i dosadni "pop-up". Samo u postavkama privatnosti i sigurnosti svakog browsera treba odabrati da ih se blokira. Vrlo se lako snaći.

Svi ovi savjeti su jednostavni i lako izvedivi, a uvelike će olakšati surfanje. I ne samo to, učinit će ga sigurnijim.

Još iz kategorije

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

17.06.2021.

Nakon što je otvorio sedmi po redu, a ujedno i najveći, globalni centar za kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti u Kini, Huawei ga je po prvi puta predstavio javnosti. Na virtualnom eventu prikazano je 12 ključnih elemenata kojima Huawei jamči najveću moguću razinu sigurnosti te transparentnost sustava.