ProtonVPN postao prva open source VPN aplikacija

ProtonVPN postao prva open source VPN aplikacija

Foto: ProtonVPN

ProtonVPN pohvalio se da je postao prva VPN aplikacija koja se može u potpunosti nazvati “open source” aplikacijom.

Za obične korisnike to nije neka vijest jer im se ništa ne mijenja, ali za sve one koji se bave sigurnosti na internetu, ovako nešto služi kako bi se uvjerili u transparentnost aplikacije kao i načine baratanja privatnim informacijama svojih korisnika.

Također, potpuna otvorenost omogućava i developerima u samom ProtonVPN-u lakši pronalazak novih bugova i sigurnosnih prijetnji, što znači i brže rješavanje takvih problema.

Sve ovo samo je nastavak napretka za ProtonVPN, uslugu koju je potpuno besplatnom omogućio ProtonMail, koji je pak kriptirana e-mail usluga i kao takva iznimno popularna u svijetu. A da ostane takva, u ponudu je 2017. uvršten besplatni ProtonVPN. Korisnike je to podosta usrećilo jer su proširili mogućnosti koje se vežu uz privatnost i sigurnost prilikom korištenja interneta.

Naravno, postoje i verzije koje se plaćaju. One su po svačijem ukusu. Postoji spomenula besplatna verzija, koja ima tri VPN lokacije u ponudi, jedan uređaj koji može koristiti VPN usluge, nisku brzinu surfanja. Ako se doda četiri eura mjesečno tad je u ponudi svih stotinu lokacija, može se VPN koristiti na dva uređaja, brina je visoka. Već taj plan je dovoljan prosječnim korisnicima, ali ako to niste, onda za osam eura mjesečno dobijete također sve lokacije, ali pet uređaja i najbržu moguću brzinu. Za 24 eura mjesečno je sve identično, samo što se može ProtonVPN koristiti na do deset različitih uređaja.

Inače, ProtonMail osnovan je 2013. u CERN-u, a komercijalna ponuda pojavila se u ožujku prošle godine. Tad su svi testovi obavljeni i kreatori su shvatili da postoje itekako snažni temelji za popularnost, a samim time i dobru zaradu. Jer, riječ je o iznimno sigurnim uslugama, koje mogu koristiti ne samo privatne osobe već i veće kompanije, institucije, organizacije, a otkad je i VPN u ponudi, situacija je još bolja i isplativija.

Još iz kategorije

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.