Proizvodnja na udaru cyber kriminalaca

Proizvodnja na udaru cyber kriminalaca
DepositPhotos

Internetske prijetnje konstantan su problem i novi podaci pokazuju da se sve više napada proizvođače, koji očito nemaju adekvatan odgovor na to što ih pogađa.

U istraživanju provedenom od strane Make UK i Blackberry Cybersecurity, a prezentiranom na Atlas VPN, vidi se da je 42 posto proizvođača u Velikoj Britaniji iskusilo neki vid kibernetičkom kriminala.

Sreća u nesreći je ta da se njih 74 posto uspjelo othrvati napadima i nije iskusila nikakvu komercijalnu štetu. Sve to zahvaljujući preventivnim mjerama, što znači da sve više njih uistinu ulaže resurse u zaštitu.

Nažalost, preostalih 26 posto doživjelo je osjetnije financijske gubitke, koji su se kretali od 50.000 funti do 250.000 funti. Treba napomenuti da pritom nije otuđen toliki novac već je došlo do tolikih gubitaka ponajprije zbog prekida proizvodnje. Tako nešto dogodilo se u 65 posto slučajeva.

Narušavanje imidža i gubitak povjerenja korisnika, potrošača i klijenata zbio se u 43 posto slučajeva. Tako nešto najčešće je nepovratno i biznisi kojima se dogodilo ovako nešto nemaju baš najsvjetliju budućnost.

Time dolazimo do jako česte prepreke, koja omogućava uspjeh napada. identificirana prepreka također je povezana s troškovima. Preko 35% igrača u industriji napominje da ne provode naprednije sigurnosne mjere zbog vremena potrebnog za instaliranje i održavanje praksi.

Međutim, kako se proizvodna industrija nastavlja kretati prema digitalizaciji i automatizaciji, što povećava površinu napada, tvrtke će biti prisiljene ojačati svoje sigurnosne prakse ili će snositi posljedice.

"Dok troškovi ostaju glavna prepreka kompanijama koje postavljaju kibernetičku zaštitu, potreba za povećanjem upotrebe najnovije tehnologije čini je ključnom. Nitko si ne može priuštiti ignoriranje ovog problema i dok je povećana svijest u cijelom sektoru ohrabrujuća, još uvijek postoji puno toga za učiniti", naglasili su u Make UK.