Prodaja pametnih uređaja za kućanstvo pod pritiskom krize

Prodaja pametnih uređaja za kućanstvo pod pritiskom krize
Shutterstock / Ilustracija

Pogoršanje makroekonomskih uvjeta dovelo je do smanjenja izgleda za globalne isporuke pametnih kućnih uređaja prema IDC-u. Sada se očekuje pad svjetskih isporuka pametnih kućnih uređaja za 2,6% u 2022. na 874 milijuna jedinica s pametnim zvučnicima i uređajima za video zabavu kao što su TV i uređaji za strujanje koji će se suočiti s glavnim padom.

"Na isporuke pametnih kućnih uređaja značajno su utjecali stalni prekidi u opskrbnom lancu", rekao je Adam Wright, viši voditelj istraživanja Smart Home and Office Devices.

"Štoviše, svjedoci smo pritiska na pad potražnje u 2022. jer inflacija nastavlja stiskati novčanike potrošača. Gledajući unaprijed, očekujemo da će volatilnost nastaviti kočiti rast tržišta u 2023. i kasnije“, tvrdi Wright.

Iako se predviđa da će se globalno tržište vratiti na rast 2023., ono će ostati relativno nisko na 4,6%, a većina rasta dolazi s tržišta u nastajanju, kao i Kine.

"Iako su pametni zvučnici nedvojbeno pomogli u pokretanju kategorije pametnog doma, sjaj ovih proizvoda za potrošače na razvijenim tržištima kao što su Sjedinjene Države i Kina uvelike je izlizao, a očekuje se da će se isporuke dugoročno smanjiti", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja. za IDC-ove alate za praćenje mobilnosti i potrošačkih uređaja.

"Pametni govornici sada će se oslanjati na tržišta u razvoju i mjesta poput Europe gdje su jezik i nedostatak usluga bili prepreka usvajanju u prošlosti“, ističe Urbani.

Među ostalim čimbenicima oblika, kućni nadzor/sigurnosni proizvodi kao što su kamere, zvona ili brave, kao i proizvodi za pametnu rasvjetu i video zabavu činit će najveći udio i doživjeti najveće stope rasta na tržištu pametnih kuća.