Prijevara putem krivotvorenih internetskih stranica banke

Prijevara putem krivotvorenih internetskih stranica banke
DepositPhotos / Ilustracija

Kako pojašnjavaju iz Policijske uprave primorsko goranske na upit ICTbusiness.info odgovorna osoba oštećene tvrtke zaprimivši elektroničku poruku putem interneta previdjela sličan naziv e-maila njihove izabrane banke pa je povjerovala u istinitost poruke te je ispunila podatke prema uputi.

Vezano je za to uz slučaj iz Opatije. Podsjetimo, opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu tvrtke sa šireg opatijskog područja.

„Nakon što je ažurirala aplikaciju, putem mobitela zaprimila je dvije lozinke koje je potom  upisala u dostavljeni link. Ubrzo zatim, kontaktirali su je iz banke s upitom da li je kreirala inozemnu transakciju na iznos od 44.000 eura na određeni račun, a nakon izjave da takav nalog nije kreirala transakcija je blokirana. Međutim, kasnije istoga dana bila obaviještena je iz banke kako je ipak obavljena novčana transakcija od 25,000 eura na štetu navedene tvrtke, a koju nisu uspjeli spriječiti“, pojašnjavaju iz policije.

„U konkretnom slučaju radi se o prijevari putem krivotvorenih internetskih stranica banke: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada neka osoba klikne na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika. O detaljima i okolnostima ovog događaja u tijeku je kriminalističko istraživanje“, ističu iz policije.

Iz policije napominju da su ovakve vrste računalnih prijevara sve učestalije stoga ih objavljujemo primarno kako bi pravne i fizičke osobe uputili na opreznije komuniciranje i poslovanje u tehnološki sofisticiranim uvjetima.