Preko 95 posto svih novo otkrivenih malwarea u 2022. cilja Windows

Preko 95 posto svih novo otkrivenih malwarea u 2022. cilja Windows
DepositPhotos

Windows je najpopularniji operativni sustav na stolnim i prijenosnim računalima, a kad se pogleda udio svih operativnih sustava, tad mu je udio 30 posto, no svejedno je uvjerljivo na vrhu kad se radi o prijetnjama.

Pokazuje to istraživanje koje je proveo AV-TEST GmbH za prva tri kvartala ove godine. Ukupno, od 62,29 milijuna novih malwarea, njih 95,6 posto otpada na Windows. Ili, brojkom - njih 59,58 milijuna.

Na Linux pritom otpada 1,76 milijuna novih prijetnji, na Android njih 938.379 i na macOS svega 8329. Ali, postoje u cijeloj ovoj priči i neke pozitivne brojke, od kojih je svakako najznačajnija ona da je u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen pad novih internetskih prijetnji od 34 posto.

To potvrđuje da bitka protiv kibernetičkog kriminala svakako ima smisla i otežava njegovim akterima postizati željene rezultate. No, čini se i da napori onih koji se žele zaštititi nisu dovoljni te da ima još uvijek podosta prostora za napredak u tom smislu. Naravno, to se može kroz više ulaganja u sigurnost, edukaciju i općenito prevenciju.

Naravno, nije nimalo lako u situaciji kad se i dalje u povećoj mjeri radi na daljinu, što čini sustave nesigurnijima, ali glavno je da se ipak određeni pomaci mogu jasno vidjeti. Iako, ruku na srce, iduća godina bit će mjerodavnija jer su nove prijetnje kroz 2020. i 2021. "probile plafon", što je rezultat pandemije i lockdowna.

Samo, sve ovo ne odnosi se samo na institucije i organizacije svih vrsta, već i na privatne korisnike, koje se svojim računalima i mobilnim telefonima služe u osobne svrhe. Upravo zato moraju konstantno imati na umu da ne otvaraju e-mail poruke pošiljatelja koji im nisu poznati, da ne otvaraju linkove web stranica za koje nisu sigurni što su, da ne idu "na prvu" kad komuniciraju s nekim čiji legitimitet nisu potvrdili...