Preko 70 posto organizacija u posljednjih 12 mjeseci pretrpilo 2 ili više ransomware napada

Preko 70 posto organizacija u posljednjih 12 mjeseci pretrpilo 2 ili više ransomware napada

Foto: DepositPhotos

Prema podacima koje je prikupio Veeam, 73 posto poslovnih organizacija diljem svijeta bilo je žrtvom nekog dva ili više ransomware napada prošle godine. Od toga 44 posto izvedeno ih je korištenjem phishing metoda.

Istraživanje je provedeno u 16 zemalja, a u njemu je sudjelovalo tisuću rukovodećih osoba u IT odjelima raznih poslovnih organizacija. Dakle, ransomware ne jenjava, ostaje izniman problem i vuče za sobom dodatne...

Primjerice, sve teže se uspije izbjeći plaćanje otkupnina za povrat informacija koje su "otete". Čak 52 posto njih platilo je i dobilo podatke, njih 24 posto platilo je i nije dobilo ništa natrag, ali pozitivno je da se 19 posto organizacija može pohvaliti da je vratilo podatke bez plaćanja otkupnine. U pet posto slučajeva nikakva otkupnina nije ni zatražena.

Sreća u nesreći jest da su u 98 posto slučajeva organizacije bile osigurane od ove vrste napada pa im se sve skupa ublažilo, no to ne mijenja činjenicu da dolazi do ovakvih problema. Koji su, najčešće, povezani s nepažnjom zaposlenih ili nedovoljnim ulaganjem u kibernetičku sigurnost.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa nastalih 2006., a razvijanih još od 1989. Cilj tih napada jest znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje.

Kod većih korporacija, organizacija i sustava općenito, ostati bez osjetljivih podataka težak je udarac. Samim time, to je unosno napadačima i zato sve češće ciljaju upravo takve mete. Koje je teško "probiti", ali kad uspiju, naplate se u milijunskim iznosima.

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere...

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.