Preko 50 posto cyber napada na SAD dolazi iz Rusije

Preko 50 posto cyber napada na SAD dolazi iz Rusije
DepositPhotos

Rusija nastavlja sponzorirati kibernetičke napade protiv Ukrajine i mnogih zapadnih zemalja kako bi ih zastrašila, kako bi pokazala moć i nanijela što je moguće veću štetu. Pokazuje to istraživanje koje je prema podacima Microsofta prezentirao Atlas VPN.

Istraživanje je provedeno od srpnja 2021. do lipnja 2022. najveći dio odnosi se na Sjedinjene Američke Države, koje su najčešća žrtva Rusa. Konkretnije, radi se o 55 posto svih napada, a koliko je to značajna brojka potvrđuje činjenica da se na drugom mjestu nalazi Velika Britanija s osam posto.

Slijede Kanada i Njemačka s po tri posto te Švicarska i Ukrajina s po dva posto. Preostalih 27 posto je kontra ostalih svjetskih zemalja, no ni na jednu u tolikoj mjeri da bi se pozicionirala na ovoj listi najčešće napadnutih.

Najčešća metoda kojom se ruski hakeri koriste jesu napadi distribuiranim onemogućivanjem pružanja usluge (DDoS), a odmah slijede napadi raznim malwareom koji služi za krađu osjetljivih informacija.

Stoga, najčešće se napada IT sektor (29 posto), nevladine organizacije (18 posto), vladine agencije i usluge (12 posto), obrazovni sektor (12 posto) i financijske usluge (pet posto). Preostalih 24 posto je na sve druge industrije i sektore.

Ako se netko pita otkud nevladin sektor na ovoj listi, odgovor je jednostavan. Kroz njega se godišnje "prelijeva" na milijarde američkih dolara, što je iznimno velika motivacija čak i za napade koje sponzorira jedna velika država kao Rusija. Ujedno, nevladin sektor sadrži i brojne osjetljive informacije, što također može poslužiti u kibernetičkom ratu.

U konačnici, činjenica da Rusija još uvijek ima dovoljno resursa i moći za izvođenje napada ove vrste ostavlja dojam da sukob u Ukrajini još nije ni blizu završetka...

Nažalost, podaci o tome koliko često Rusija doživljava napade ove vrste nisu prezentirani.