Preko 23 milijuna ukradenih kreditnih kartica se prodaje na Dark Webu

Preko 23 milijuna ukradenih kreditnih kartica se prodaje na Dark Webu

Foto: DepositPhotos

Na Dark Webu se u prvoj polovici ove godine našlo čak 23 milijuna kreditnih i deviznih kartica! Odnosno, podataka s njih, što je iznimno korisno onima koji se bave ilegalnim aktivnostima i iznimno zabrinjavajuće za sve one koji se bore protiv kibernetičkog kriminala.

Naime, tu je katastrofičnu brojku razotkrila firma Sixfill, specijalizirana za kibernetički sigurnost. Ono što dodatno zabrinjava jest da su čak dvije od tri svake kartice iz Sjedinjenih Američkih Država. Odnosno, riječ je o 64,45 posto svih ukradenih kartica! Na drugom mjestu je Velika Britanija sa 7,43 posto, što dovoljno govori koliko su napadi na američke državljane česti i uspješni.

I dok tako nešto jest nevjerojatno, nije nevjerojatno da iz Rusije dolazi tek 0,0014 posto kartica ili svega njih 316. Jer, dok američki građani u prosjeku imaju godišnji BDP po glavni stanovnika na visokih 62 tisuće američkih dolara, Rusi su na 11 tisuća dolara. Ali, Britanci ne zaostaju previše za Amerikancima pa se ipak čini da je stvar i u nepažnji korisnika, ne samo u tome da su česta meta napada.

Kad se pak pogleda koje kartice su najčešća meta, Visa se krade u 57 posto slučajeva, Mastercard u 29 posto i American Express u 12 posto slučajeva. Najgore od svega, za korisnike koji su ostali bez privatanih podataka, jest u tome što se ti podaci prodaju za svega pet dolara. Samim time, praktički svi mogu do njih, ako znaju kako stići do Dark Weba.

Naravno, često će u kratkom roku kartice biti blokirane, pa samim time i beskorisne, ali oni najiskusniji zato kupuju na stotine ili tisuće podataka s kreditnih kartica pa obavljaju razne kupovine odjednom, kako bi došli do onoga što im treba prije te blokade. Ujedno, podaci se koriste i za registracije na razne web stranice, a ne isključivo kako bi se izvlačila materijalna korist...

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.