Preko 2,3 milijarde osjetljivih privatnih podataka stoji dostupno i potpuno eksponirano online

Preko 2,3 milijarde osjetljivih privatnih podataka stoji dostupno i potpuno eksponirano online

Foto: DepositPhotos

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz kompanije Digital Shadows razotkrili su da više od 2,3 milijardi osjetljivih privatnih podataka stoji dostupno i potpuno eksponirano online. Riječ je o plaćama, detaljima kreditnih kartica, medicinskim podacima, patentima za intelektualno vlasništvo... i sve to potpuno je na dlanu cyber kriminalcima i špijunima. Primjerice, prošle godine bilo je izloženo nešto više od 1,5 milijardi podataka.

Konkretnije, radi se o otprilike 15 petabajta podataka! I nisu dostupni jer je netko nekoga hakirao, niti je riječ o bilo kojoj vrsti cyber kriminala. Ne, to je rezultat javne pohrane podataka, bilo da se radi o Amazon Simple Storage Service (Amazon S3), rysnc, SMB i FTP serverima, loše konfiguriranim web stranicama i nesigurnim NAS driveovima.

Samo u prva tri mjeseca ove godine otkrivena je tolika količina podataka. I to na svim dijelovima svijeta, u svakoj zemlji jer praksa je identična kod sviju. Ako se pak gleda što je eksponirano od podataka kojima se može identificirati osobu, najčešće su to obrasci plaća i povrat poreza. Ako bi se ti podaci iskoristili, bilo bi moguće oteti identitet osobe, što nije mala ni bezazlena stvar.

Zanimljivost je da se sve ovo odvija unatoč činjenici da je 25. svibnja prošle godine stigla Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) na području Europske unije i njome se trebalo osigurati da kompanije i organizacije moraju imati sve podatke na jednom mjestu, dostupne i netaknute. Nažalost, nisu se dogodila poboljšanja po tom pitanju već se više privatnih podataka nalazi na javno dostupnim dijelovima interneta.

Još iz kategorije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

19.06.2019. komentiraj

Internet u Hrvatskoj nije skup, dostupan je u praktički svim dijelovima Lijepe Naše po poprilično velikoj brzini i po tom pitanju situacija je napredna, daleko naprednija i bolja no u povećem dijelu svijeta.