SNAŽAN RAST

Potrošnja u europskom oblaku dosegnut će 171 milijardu dolara 2024

Potrošnja u europskom oblaku dosegnut će 171 milijardu dolara 2024
Depositphotos

Prema studiji IDC-a, potrošnja javnih usluga u oblaku u Europi iznosit će ukupno 171 milijardu dolara u 2024. i doseći će gotovo 298 milijardi dolara do 2027., bilježeći petogodišnju (2022.-2027.) složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 21%. Platforma kao usluga (PaaS) dugoročno će nastaviti rasti najbrže, potaknuta generativnom umjetnom inteligencijom (GenAI), koja će potaknuti ulaganja u oblaku u softverske usluge umjetne inteligencije.

Dok se europske industrije i dalje suočavaju s poteškoćama, izgledi za 2024. izgledaju obećavajuće. Inflacija jenjava i očekuje se da će se silazni trend diljem Europe ubrzati, unatoč lokalnim izazovima. Što se tiče potrošnje u oblaku po zemlji, rast Poljske bit će na vrhu popisa u Europi, vođen povoljnijim gospodarskim izgledima potaknutim povećanjem realnog raspoloživog dohotka, nižom inflacijom, višim nominalnim plaćama i povećanim socijalnim naknadama. Na dnu popisa, potrošnja u oblaku najsporije će rasti u Velikoj Britaniji, gdje je gospodarstvo i dalje nestabilno, inflacija je i dalje viša nego u ostatku Europe, a recesija je najavljena u drugoj polovici 2023. godine.

"Unatoč makroekonomskim izazovima, potrošnja na oblak nastavit će rasti u svim industrijama, uz podršku snažnih pokretača kao što su GenAI, CloudOps, digitalni suverenitet i održivost", rekla je Andrea Minonne, voditeljica istraživanja u IDC UK. "Budući da je gospodarstvo i dalje nestabilno, važno je da pružatelji usluga u oblaku ostanu u tijeku s industrijskim trendovima razumijevanjem dinamike i prioriteta različitih vertikalnih tržišta."

Gledajući potrošnju u oblaku prema industriji, nafta i plin bit će među onima s najvećim međugodišnjim povećanjem potrošnje u 2024. To je u skladu sa snažnom dobiti koju je industrija ostvarila od početka rata u Ukrajini, što će utjecati na IT proračune naftnih i plinskih tvrtki i njihovu sposobnost provedbe inovacijskih projekata. Bankarstvo, trgovina na malo i telekomunikacije i dalje će biti industrije s najvećom potrošnjom u javnom oblaku u 2024., čineći gotovo trećinu ukupne tržišne vrijednosti.

Dugoročno gledano, softverske i informacijske usluge imat će najveću vrijednost CAGR-a u Europi, od 25%, tijekom petogodišnjeg razdoblja. Dok izazovi u tehnološkom sektoru još nisu gotovi, GenAI će biti središnja točka i podržavat će ulaganja u oblak. Iskorištavajući mogućnosti GenAI-ja, tehnološke tvrtke mogu ubrzati procese brzo i učinkovito, podržavajući postojeću radnu snagu i izdvajajući više vremena za strateške aktivnosti.