Potrošnja na rješenja kibernetičke sigurnosti preskočit će 223 milijarde dolara

Potrošnja na rješenja kibernetičke sigurnosti preskočit će 223 milijarde dolara
DepositPhotos

Globalna potrošnja na kibernetičku sigurnost povećat će se za 13,2 posto u 2023. i ostat će ključni sektor rasta, prema najnovijim prognozama Canalysa. Očekuje se da će ukupna potrošnja u 2023. dosegnuti 223,8 milijardi dolara, s rastom u pružanju usluga kibernetičke sigurnosti koji nadmašuje isporuke proizvoda.

Stalno povećane razine prijetnji zadržat će kibernetičku sigurnost visoko na popisu investicijskih prioriteta za organizacije. Ali neće svi planirani projekti biti odobreni jer raste pritisak na nositelje proračuna da pažljivo provjeravaju potrošnju i usredotoče se samo na najhitnije potrebe kibernetičke sigurnosti kako bi se smanjio rizik od proboja. Potrošnja među vladama i poduzećima će porasti, ali ulaganja manjih poduzeća će oslabiti kako se ekonomski uvjeti pogoršavaju. Okoliš prijetnji koji se razvija održavat će pritisak na organizacije da prošire i prodube svoju kibersigurnosnu obranu, prošire mogućnosti otkrivanja i poboljšaju odgovor na incidente 2023. godine.

“Ransomware ostaje najveća prijetnja organizacijama iz operativne, financijske perspektive i perspektive brenda. Ali pojava i zlouporaba generativnih AI modela, kao što je ChatGPT, povećat će rizik na još jednu razinu u 2023. godini,“ rekao je Matthew Ball, glavni analitičar u Canalysu.

“Ovo će omogućiti i ubrzati stvaranje zlonamjernog koda na industrijskoj razini od strane više aktera prijetnji i povećati učestalost i raspon napada. Organizacije se već bore s trenutnim razinama prijetnji i ne mogu si priuštiti smanjenje potrošnje jer će ih to učiniti još ranjivijima. Umjesto toga, morat će bliže surađivati s kanalskim partnerima kako bi napravili pametnija ulaganja“, tvrdi Ball.

Predviđa se da će isporuka usluga kibernetičke sigurnosti, uključujući savjetovanje, outsourcing, implementaciju, integraciju, održavanje i usluge upravljanja, porasti za 14,1 posto na 144,3 milijarde USD u 2023. To će činiti 64,5 posto svjetskog tržišta kibernetičke sigurnosti u 2023. “ Organizacije će ove godine nastaviti transformirati svoje strategije kibernetičke sigurnosti kako bi povećale svoju otpornost. Implementacija Zero Trust arhitekture za rješavanje ranjivosti koje su uspješno iskorištene u posljednje tri godine od početka pandemije bit će središnja tema,“ rekla je Srikara Upadhyaya, istraživačka analitičarka u Canalysu.

“Ovo će potaknuti više konzultantskih angažmana za partnere u kanalu, kao i stvoriti mogućnosti oko implementacije i integracije više proizvoda različitih dobavljača uz smanjenje operativne složenosti putem upravljanih usluga. Sveukupno, više od 90 posto ukupne potrošnje na proizvode i usluge za kibernetičku sigurnost proći će kroz kanalske partnere u 2023. godini“, objašnjava Srikara Upadhyaya.

Isporuke proizvoda kibernetičke sigurnosti, uključujući sigurnost krajnjih točaka, mrežnu sigurnost, web i sigurnost e-pošte, sigurnost podataka, upravljanje identitetom i pristupom te ranjivost i sigurnosnu analitiku, povećat će se za 11,7 posto na 79,5 milijardi USD u 2023. To predstavlja snažan rast za tehnološkom sektoru, ali također predstavlja usporavanje u odnosu na razine iz 2022. kada su organizacije povećale potrošnju za nadogradnju postojećih obrana i dodale nove mogućnosti, posebno oblak, IoT/OT i sigurnost identiteta. Veličine poslova nastavit će se povećavati u 2023. Ali to će također produljiti cikluse prodaje jer će biti potrebne dodatne razine odjave. Predstavljanje procjene rizika i dokazivanje povrata ulaganja bit će još važnije za partnere u kanalu. No ukupna potrošnja na kibernetičku sigurnost i dalje će biti manja od razine potrebne za preokret prijetnji nakon godina kroničnog nedovoljnog ulaganja.