Potrošnja krajnjih korisnika na javne cloud usluge ove godine će porasti za više od 20 posto

Potrošnja krajnjih korisnika na javne cloud usluge ove godine će porasti za više od 20 posto

Foto: DepositPhotos

Gartner u najnovijem izvještaju otkriva prognozu koja sugerira da će potrošnja krajnjih korisnika na javne cloud usluge porasti 20,4 posto u ovoj godini i dosegnuti 494,7 milijardi američkih dolara, a dogodine bi onda trebala stići do gotovo 600 milijardi dolara.

Još prošle godine 410,9 milijardi potrošenih dolara činilo se kao nevjerojatan rezultat, što je i bio za to razdoblje, no ubrzani rast ne posustaje. Ponajprije, navode u Gartneru, jer je cloud ono što pokreće danapnje organizacije koje su okrenute digitalizaciji.

"Informatički direktori (CIO) pažljivo biraju pružatelje usluga javnog oblaka kako bi potaknuli specifične, željene poslovne i tehnološke rezultate na putu digitalne transformacije", stoji u izvještaju.

Time se sugerira da utrošeni novac nije problem, ako se vidi da odlazi u pravom smjeru, prema ciljevima koje su postavile organizacije.

Nadalje, kad se ukupna potrošnja secira, najviše će novca otići na infrastrukturu kao uslugu (IaaS), kojoj se predviđa rast od 30,6 posto. Odmah s 26,6 posto rasta slijedi desktop kao usluga (DaaS) i nešto malo iza je platforma kao usluga (PaaS) s 26,1 posto rasta na godišnjoj razini.

Hibridni način rada, koji se pokazao kao potreba tijekom pandemije koronavirusa, a zatim je uveden kao idealno rješenje, povećao je potrebu za DaaS uslugama i zato će na njih ove godine biti potrošeno 2,6 milijardi dolara. Istovremeno, povećana potražnja za nativnim cloud mogućnostima dovodi do predviđene potrošnje od 109,6 milijardi za PaaS.

Na najveći segment, a to je SaaS, potrošit će se 176,6 milijardi dolara i to ne čudi jer organizacije u tom smislu imaju pristup "s više strana". Kroz kreiranje cloud "tržnica" i okretanje prema DevOps procesima.

Dodatnu zaradu donosi i nadolazeća tehnologija SASE (hyper-scale edge computing and secure access service edge), koja stvara prilike za plasman novih proizvoda, a tako nešto veće organizacije objeručke prihvaćaju i ne libe se ulagati da iskoriste te prilike.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.