Postoji politička volja za uvođenje strožih sankcija internetskim platformama

Postoji politička volja za uvođenje strožih sankcija internetskim platformama

Foto: DepositPhotos

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se nakon petnaest mjeseci ponovo održava u Strasbourgu, održana je rasprava o Izvješću o politici tržišnog natjecanja. Dokument je to na kojem je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol radio u svojstvu pregovarača Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Izvješće u bitnom odražava prioritete koje je Sokol na početku pregovora postavio.

'U razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla je platformi Google novčane kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Očito je dakle da se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je' - kazao je Sokol uoči rasprave te je upozorio da sankcije koje se izriču zbog povrede pravila tržišnog natjecanja moraju biti primjerene, proporcionalne i odvraćajuće. 'Kad se novčanim kaznama ne može osigurati primjena europskog prava onda nam na raspolaganju stoje i strukturne mjere kojima se među ostalim može utjecati i na strukturu samog društva koje krši regulatorne obveze. Postoji politička volja za uvođenje strožih sankcija internetskim platformama, naročito nakon što su izvršni direktori društava Google, Amazon, Facebook i Apple odbili poziv za sudjelovanje na saslušanju u Europskom parlamentu.' - istaknuo je Sokol.

Od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69% ukupnog prihoda u ovom sektoru. Pritom, analitičari predviđaju da će Amazon, Facebook i Alphabet Inc. (Google) zajedno držati 61 % cjelokupnog digitalnog oglašavanja 2021., što predstavlja udvostručenje njihova tržišnog udjela od 2015. Stoga Izvješće ukazuje i na važnost donošenja Akta o digitalnim tržištima kojim će se regulirati uloga dominantnih platformi na jedinstvenom tržištu, a koje je u nadležnosti Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) čiji je Sokol član. Podsjetimo, zastupnici će o ovom Izvješću glasovati sutra, u utorak.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.