Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) proživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet, no ono što je zanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da developeri IoT aplikacija uvelike već koriste umjetnu inteligenciju u istim tim aplikacijama.

Prema istraživanju Newarka, riječ je o njih 49 posto i uzorak je poprilično relevantan. Naime, sudjelovalo je 2015 osoba iz 67 zemalja svijeta, tijekom prosinca prošle godine. Dakle, ništa nije proizvoljno, niti je određeno lokacijom. Riječ je o stručnjacima koji imaju što za reći na području razvoja IoT aplikacija.

I njih gotovo polovica reklo je da se koristi umjetnom inteligencijom u svom radu, dok njih 51 posto iskreno tvrdi da još uvijek nema dovoljno iskustva da bi se odvažili na takav potez. No, svjesni su da će s vremenom to morati naučiti i već rade na tome, što znači da bi vrlo brzo postotak mogao biti bitno veći. Za one koji koriste umjetnu inteligenciju u IoT aplikacijama.

Također, istraživanje je pokazalo da 70 posto ispitanika vjeruje da bi korisnici morali biti vlasnici podataka koje dijele na mreži, dok njih 26 posto smatra da bi vlasnik morao biti proizvođač IoT uređaja koji prikuplja te iste podatke. Sve u svemu, podosta ohrabrujuće razmišljanje - za korisnike.

Nažalost, pitanje sigurnosti i dalje "leluja u zraku" jer 35 posto ispitanih vidi ga kao izniman problem u IoT okruženju. Istina, to je pet posto manje nego godinu prije, ali svejedno nedovoljno pozitivno da bi se IoT napokon proglasilo sigurnom tehnologijom za korištenje. Naime, vrhunski stručnjaci su svjesni svih problema i kad njih trećina izaražava zabrinutost, jasno da razloge za to imaju.

Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku konkretniju sigurnost kako bi se steklo povjerenje i kako bi IoT krenuo još žešće prema naprijed.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.