Policija u Zadru istražuje dvije prijevare putem interneta

Policija u Zadru istražuje dvije prijevare putem interneta
Dražen Tomić / Tomich Productions

Zadarska policija provodi kriminalistička istraživanja u svezi računalnih prijevara u kojima je oštećeno dvoje hrvatskih državljana kada su putem internetskih aplikacija kupovali određene proizvode, objavili su iz Policijske uprave zadarske.

Naime, oboje su  proteklih dana  na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitel te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.

Prema informacijama policije tako je 35-godišnjakinja početkom tjedna na jednoj od društvenih mreža  pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom  dogovorila kupnju. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere  je ustupila je svoje osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, a koji je potom s njezinog računa podignuo iznos od 490 eura.

Nadalje, 35-godišnji muškarac se krajem mjeseca studenog prošle godine javio na internetski oglas ženske osobe o povoljnoj prodaji mobitela na društvenoj mreži, da bi potom  nepoznatoj osobi  na bankovni račun uplatio iznos od 200 eura, a mobitel nije dobio.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano pozivamo na oprez i savjetujemo, poručuju iz Policijske uprave zadarske, u nekoliko važnih koraka:

- ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,

- ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,

- koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,

- dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,

- on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),

- uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.