Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje prema poslovnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine u porastu su za 235 posto, kad ih se usporedi sa situacijom iz istog razdoblja u 2018. Ozbiljne su to brojke i problemi, koje kroz svoje istraživanje donosi Malwarebytes. Također, zahvaljujući porastu ove vrste prijetnji, smanjili su se prijetnje prema privatnim osobama.

Jer, jasno je da su hakeri pronašli način kako im se napadi na poslovne organizacije mogu isplatiti. Kad se pak radi o prijetnjama u odnosu na prethodni kvartal, riječ je o sedam posto rasta. I uređaji preko kojih su internetske prijetnje "odaslane" jesu pametni telefoni, tableti, osobna računala, uključujući Mac.

Najpopularnije prijetnje su trojanci i ransomware, što se s godinama ne mijenja i očito je postalo određeni standard među hakerima. Kako i ne bi kad se uz njih bilježi uspjeh. Primjerice, u odnosuz na prethodni kvartal trojanaca je za 200 posto više, dok ih je u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine za 650 posto više.

Ransomware je pak zabilježio 195 posto više napada u odnosu na prethodni kvartal i 500 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ipak, treba znati da je većinom takva situacija ponajprije zbog masivnog napada Troldesh ransomwarea na američke poslovne organizacije početkom ove godine. Time se podosta podigao prosjek ukupnih napada u odnosu na prošlu godinu.

Kao što je spomenuto u uvodu, prijetnje prema privatnim osobama su se smanjili, što se može vidjeti kroz brojke. Pa tako na godišnjoj razini Malwarebytes bilježi 24 posto manje prijetnji prema privatnim osobama. Kad se pogleda samo ransomware, prijetnji prema privatnim osobama je na godišnjoj razini 33 posto manje. Dakle, cyber kriminalci okrenuli su se ipak unosnijim aktivnostima, a to su napadi na veće poslovne organizacije. Nije ih lako izvesti, ali kad se tako nešto postigne, cyber kriminalci bilježe iznimne financijske uspjehe.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Dosad od kriptomjenjačnica ukradeno preko 11 milijardi dolara

INFOGRAFIKA: Dosad od kriptomjenjačnica ukradeno preko 11 milijardi dolara

27.01.2020. komentiraj

Kriptovalute nisu donijele bogatstvo samo onima koji su vjerovali u njih od prvog dana, već i onima koji su krali od svih ti vrijednih ljudi punih povjerenja. Jer, od 2011. do danas kroz razne hakerske napade, ukradeno je kriptovaluta koje se procjenjuju na više od 11 milijardi američkih dolara! Te brojke, analizu i kratku kronologiju zbivanja donio je InsideBitcoins.com.

INFOGRAFIKA: Najveće društvene mreže na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće društvene mreže na svijetu

26.01.2020. komentiraj

Facebook je najveća društvena mreža na svijetu i čini se da će takvom ostati još jedno duže vrijeme, što potvrđuju podaci koje su o aktivnim korisnicima dale sve kompanije na tom tržištu.

Zbog sigurnosnih propusta u opasnosti se nalazi 400 tisuća WordPress stranica

Zbog sigurnosnih propusta u opasnosti se nalazi 400 tisuća WordPress stranica

26.01.2020. komentiraj

Ozbiljne ranjivosti još jednom su pronađene na WordPress platformi i zbog nje se u opasnosti nalazi 400 tisuća web stranica. Riječ je o tri plugina koji se nalaze na tolikom broju njih - InfiniteWP Client, WP Time Capsule i WP Database Reset.