Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje prema poslovnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine u porastu su za 235 posto, kad ih se usporedi sa situacijom iz istog razdoblja u 2018. Ozbiljne su to brojke i problemi, koje kroz svoje istraživanje donosi Malwarebytes. Također, zahvaljujući porastu ove vrste prijetnji, smanjili su se prijetnje prema privatnim osobama.

Jer, jasno je da su hakeri pronašli način kako im se napadi na poslovne organizacije mogu isplatiti. Kad se pak radi o prijetnjama u odnosu na prethodni kvartal, riječ je o sedam posto rasta. I uređaji preko kojih su internetske prijetnje "odaslane" jesu pametni telefoni, tableti, osobna računala, uključujući Mac.

Najpopularnije prijetnje su trojanci i ransomware, što se s godinama ne mijenja i očito je postalo određeni standard među hakerima. Kako i ne bi kad se uz njih bilježi uspjeh. Primjerice, u odnosuz na prethodni kvartal trojanaca je za 200 posto više, dok ih je u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine za 650 posto više.

Ransomware je pak zabilježio 195 posto više napada u odnosu na prethodni kvartal i 500 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ipak, treba znati da je većinom takva situacija ponajprije zbog masivnog napada Troldesh ransomwarea na američke poslovne organizacije početkom ove godine. Time se podosta podigao prosjek ukupnih napada u odnosu na prošlu godinu.

Kao što je spomenuto u uvodu, prijetnje prema privatnim osobama su se smanjili, što se može vidjeti kroz brojke. Pa tako na godišnjoj razini Malwarebytes bilježi 24 posto manje prijetnji prema privatnim osobama. Kad se pogleda samo ransomware, prijetnji prema privatnim osobama je na godišnjoj razini 33 posto manje. Dakle, cyber kriminalci okrenuli su se ipak unosnijim aktivnostima, a to su napadi na veće poslovne organizacije. Nije ih lako izvesti, ali kad se tako nešto postigne, cyber kriminalci bilježe iznimne financijske uspjehe.

Još iz kategorije

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

17.07.2019. komentiraj

Domaći pružatelj usluga hostinga đurđevački Avalon u vlasništvu Damira Mujića i Dražena Ferenčića prodana je poljskoj kompaniji R22 za 1,85 milijuna eura odnosno oko 13,56 milijuna eura. Iako je to odlično kada se pogleda samo poslovanje u Hrvatskoj gdje je ostvareno u 2018. 6,2 milijuna kuna prihoda i 1,48 milijuna kuna dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) treba jasno reći da R22 kupuje i njihovo poslovanje u SAD-u.

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

17.07.2019. komentiraj

YouTube Music je nova glazbena streaming usluga stvorena za slušanje uz čaroliju YouTubea koja omogućava pretraživanje, lakše istraživanje i neviđenu personalizaciju cijelog svijeta glazbe i dostupna je u Hrvatskoj.

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.