Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje prema poslovnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine u porastu su za 235 posto, kad ih se usporedi sa situacijom iz istog razdoblja u 2018. Ozbiljne su to brojke i problemi, koje kroz svoje istraživanje donosi Malwarebytes. Također, zahvaljujući porastu ove vrste prijetnji, smanjili su se prijetnje prema privatnim osobama.

Jer, jasno je da su hakeri pronašli način kako im se napadi na poslovne organizacije mogu isplatiti. Kad se pak radi o prijetnjama u odnosu na prethodni kvartal, riječ je o sedam posto rasta. I uređaji preko kojih su internetske prijetnje "odaslane" jesu pametni telefoni, tableti, osobna računala, uključujući Mac.

Najpopularnije prijetnje su trojanci i ransomware, što se s godinama ne mijenja i očito je postalo određeni standard među hakerima. Kako i ne bi kad se uz njih bilježi uspjeh. Primjerice, u odnosuz na prethodni kvartal trojanaca je za 200 posto više, dok ih je u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine za 650 posto više.

Ransomware je pak zabilježio 195 posto više napada u odnosu na prethodni kvartal i 500 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ipak, treba znati da je većinom takva situacija ponajprije zbog masivnog napada Troldesh ransomwarea na američke poslovne organizacije početkom ove godine. Time se podosta podigao prosjek ukupnih napada u odnosu na prošlu godinu.

Kao što je spomenuto u uvodu, prijetnje prema privatnim osobama su se smanjili, što se može vidjeti kroz brojke. Pa tako na godišnjoj razini Malwarebytes bilježi 24 posto manje prijetnji prema privatnim osobama. Kad se pogleda samo ransomware, prijetnji prema privatnim osobama je na godišnjoj razini 33 posto manje. Dakle, cyber kriminalci okrenuli su se ipak unosnijim aktivnostima, a to su napadi na veće poslovne organizacije. Nije ih lako izvesti, ali kad se tako nešto postigne, cyber kriminalci bilježe iznimne financijske uspjehe.

Još iz kategorije

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

24.09.2020. komentiraj

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

23.09.2020. komentiraj

Bolt Food je od danas dostupan i u Novom Zagrebu čime je osigurao prisutnost u gotovo cijelom gradu. Tijekom promotivnog razdoblja korisnici će moći naručiti jela u pola cijene iz restorana smještenih u Novom Zagrebu.  Korisnici Bolt Fooda u Zagrebu danas mogu naručiti hranu iz više od 200 restorana, dok su na samom početku, prije 4 mjeseca, mogli iz njih 70-ak.

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

23.09.2020. komentiraj

Google Play Music odlazi u prošlost s krajem ove godine i sva se pozornost okreće prema YouTube Music platformi, koja dobiva niz poboljšanja. Među najnovijima jest ona koja će sugerirati korisnicima što postaviti na playlistu.