Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Poduzeća pogođena s 235 posto više cyber prijetnji

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje prema poslovnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine u porastu su za 235 posto, kad ih se usporedi sa situacijom iz istog razdoblja u 2018. Ozbiljne su to brojke i problemi, koje kroz svoje istraživanje donosi Malwarebytes. Također, zahvaljujući porastu ove vrste prijetnji, smanjili su se prijetnje prema privatnim osobama.

Jer, jasno je da su hakeri pronašli način kako im se napadi na poslovne organizacije mogu isplatiti. Kad se pak radi o prijetnjama u odnosu na prethodni kvartal, riječ je o sedam posto rasta. I uređaji preko kojih su internetske prijetnje "odaslane" jesu pametni telefoni, tableti, osobna računala, uključujući Mac.

Najpopularnije prijetnje su trojanci i ransomware, što se s godinama ne mijenja i očito je postalo određeni standard među hakerima. Kako i ne bi kad se uz njih bilježi uspjeh. Primjerice, u odnosuz na prethodni kvartal trojanaca je za 200 posto više, dok ih je u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine za 650 posto više.

Ransomware je pak zabilježio 195 posto više napada u odnosu na prethodni kvartal i 500 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ipak, treba znati da je većinom takva situacija ponajprije zbog masivnog napada Troldesh ransomwarea na američke poslovne organizacije početkom ove godine. Time se podosta podigao prosjek ukupnih napada u odnosu na prošlu godinu.

Kao što je spomenuto u uvodu, prijetnje prema privatnim osobama su se smanjili, što se može vidjeti kroz brojke. Pa tako na godišnjoj razini Malwarebytes bilježi 24 posto manje prijetnji prema privatnim osobama. Kad se pogleda samo ransomware, prijetnji prema privatnim osobama je na godišnjoj razini 33 posto manje. Dakle, cyber kriminalci okrenuli su se ipak unosnijim aktivnostima, a to su napadi na veće poslovne organizacije. Nije ih lako izvesti, ali kad se tako nešto postigne, cyber kriminalci bilježe iznimne financijske uspjehe.

Još iz kategorije

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

19.09.2019. komentiraj

Stručnjaci za internetsku sigurnost u kompaniji Trustwave otkrili su ranjivosti u nekoliko D-Link i Comba Telecom rutera, a poprilično su ozbiljne jer omogućavaju cyber kriminalcima vidjeti korisnička imena i lozinke, što ih dovodi u iznimnu opasnost.

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

18.09.2019. komentiraj

Google se trudi izvesti evoluciju svojstva koja ima “nofollow” link pa predstavlja njih još, sve s ciljem boljeg razumijevanja same prirode linkova. Stoga, dva nova svojstva objedinjena u rel=”nofollow” su: rel=”sponsored” i rel=”ugc”.