PHP i dalje drži dominantnu poziciju u web programiranju

PHP i dalje drži dominantnu poziciju u web programiranju

Skriptni jezik PHP možda nije najidealniji za poznavanje ovih dana, ali ima iznimnu vrijednost za početnike i one koji traže posao vezan za tehnološki sektor, bez obzira što se na njega zajednica najviše žali. Ali, kad su u pitanju serveri, nema mu premca.

Prema podacima kojima barata W3Tech, a temeljene su na deset milijuna web stranica na Alexi, odnosno, tehnologiji na kojima se bazira, PHP je u enormnom vodstvu ispred svih drugih programskih jezika.

Dapače, da bi se konkretnije prikazala dominacija, iskorišteno je razdoblja od 2010. pa sve do danas. Kroz te se podatke vidi da je PHP imao udio od 72,5 posto prije 11 godina, a sad je na 78,9 posto, što znači da se dominacija samo pojačala. No nije ni to sve.

Ako bismo gledali konkurenciju, samo je jedan programski jezik premašio deset posto udjela kroz tih 11 godina i to je bio ASP.NET s 24,4 posto prije 11 godina no danas je na 8,3 posto te nastavlja padati jer početkom 2021. bio je na 9,3 posto.

Impresivan rast imao je Ruby i trenutno je na 5,2 posto, a činjenica da se to ističe kao impresivno, dovoljno govori o dominaciji koju ima PHP. I ona će se samo nastaviti jer ASP.NET se polako gasi i web stranice koje obavljaju tranziciju, obavljaju je u PHP smjeru. Stoga, ukoliko ste u biznisu vezanom za web servere i njihov razvoj, PHP je ono što bi bilo iznimno korisno za naučiti.

Nije loše za PHP ni van tog svijeta jer, kao što je navedeno, za početnike ima iznimnu vrijednost i potražnja za "entry level" poslovima baziranima na PHP porasla je samo u Sjedinjenim Američkim Državama za 834 posto tijekom siječnja ove godine, a prosječna plaća pritom je iznosila čak 73.334 američkih dolara (bruto).

Dakle, programski jezik kojem se toliko puta iznova predviđao konačni kraj zapravo postaje sve jači i jači, što je zanimljiv trend i korisno mu se prilagoditi.

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...