Personalizacija je ključni aspekt digitalizacije

Personalizacija je ključni aspekt digitalizacije

Inicijativa Triju mora u političkom smislu je već dala konkretne rezultate, a dobra politička suradnja rezultirala je i jačanjem gospodarstava 12 zemalja koje u njoj sudjeluju, a još će biti značajnija uz digitalnu trasnformaciju i digitalizaciju.

"Poboljšavanje ekonomskih odnosa kroz povezivanje resursa od Jadrana do Baltika i Crnog mora svima će nam pomoći da uhvatimo korak s vodećim zemljama svijeta. Važnu ulogu na tom putu svakako će imati digitalne tehnologije koje već godinama usmjeravaju kretanja globalnoga gospodarstva“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na Forumu Inicijative triju mora  pod nazivom Ususret digitalnoj budućnosti.

„Digitalizacija poslovanja za svaku tvrtku znači nešto drugo i svaka kompanija koja provodi digitalnu transformaciju poslovanja mora dobro razmisliti što joj to konkretno donosi. Personalizacija – to je ključni aspekt procesa, a ono što mora biti cilj svakog pokušaja digitalizacije poslovanja jest dodavanje nove vrijednosti“, poručio je Burilović, dodavši kako je HGK već ozbiljno zakoračila u digitalne vode, što je prepoznato i od strane EU.

„Digitalna pismenost od presudne je važnosti za aktivno sudjelovanje svakog građanina u sve više povezanom i međuovisnom društvu. Voljela bih da ovaj skup posveti posebnu pozornost digitalnoj pismenosti i važnosti podizanja svijesti o potrebi ulaganja u digitalne vještine, pri čemu primarni cilj mora biti osiguravanje jednostavnog i otvorenog pristupa digitalnih platformi svim građanima, uz pretpostavku jednake pokrivenosti brzim internetom svih područja - urbanih i ruralnih“, naglasila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, uz napomenu da je digitalizacija najzahvalnije sredstvo s pomoću kojeg naša gospodarstva mogu znatno podići svoju konkurentnost, a time i uspješnost u nastupu na europskom i globalnom tržištu.

„Prema ovogodišnjem DESI Indeksu vidljivo je kako od devet manje uspješnih država u području digitalizacije, čak njih šest dolazi iz reda država sudionica Inicijative triju mora. Smatram kako je to najbolji temelj za današnju diskusiju i prepoznavanje ključnih problema te u konačnici donošenje zaključaka koji će poslužiti kao temelj izgradnje naprednog digitalnog gospodarstva i društva“, kazala je Grabar-Kitarović.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, ukratko je  predstavio sve mjere kojima Vlada potiče razvoj digitalizacije i najavio da uvođenjem e-računa od srpnja iduće godine nestaju papirnati računi.

„Vrlo je važno promoviranje istraživačkih projekata jer oni vode do inovacija, a značajan dio njih je upravo u ICT sektoru koji je nositelj digitalne transformacije. ICT industrija zapošljava više od 6 milijuna osoba i stvara dodana vrijednost veću od 580 milijardi eura na razini EU. Moguće je generirati gotovo 420 milijardi eura rasta samo u procesu digitalne transformacije. Proizvodnja postaje pametna, procesi se digitaliziraju kako bi rasla kvaliteta i smanjili se troškovi. Bez digitalizacije naše gospodarstvo neće biti sposobno odgovoriti na izazove tržište“, kazao je Horvat, dodavši kako veliki broj domaćih malih i srednjih poduzetnika tek mora zakoračiti u digitalnu modernizaciju poslovanja pri čemu im od velike pomoći mogu biti EU fondovi.

Priit Martinson iz PwC-a predstavio je proces digitalizacije estonske javne uprave i digitalizirani katalog projekata Inicijative triju mora. „Tri su glavna stupa digitalnog društva: svi moraju imati digitalni identitet koji je važan zbog autentifikacije, mora se osigurati razmjena podatak između različitih baza kako bi sustav funkcionirao, a treća bitna stavka je tzv. e-residency koji omogućava strancima da mogu poslovati u Estoniji. Cilj je olakšati život građanima i poduzetnicima, ali i dati im osjećaj sigurnosti. Godišnje u Estoniji uštedimo 2 posto BDP-a kroz digitalizaciju javnih usluga“, pojasnio je Martinson, uz napomenu kako bi Inicijativa tri mora mogla postati puno privlačnija stranim investitorima ako bi sve države članice modernizirale svoju javnu upravu i jasno predstavile investicijske mogućnosti potencijalnim ulagačima.

Potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš je detaljnije prezentirao proces digitalizacije HGK. „Nova religija je dataizam – a štuje podatke. Čak 47 posto postojećih poslova je pod velikim rizikom da će biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom u idućih 20 godina. Teško je predvidjeti kako će se tržište razvijati pa se posljedično i teško pripremiti za njega. Moramo se razvijati ukorak s tim promjenama pa u HGK analiziramo podatke i prema tome razvijamo nove usluge. Personaliziramo ih prema potrebi svake pojedine članice“, izjavio je Radoš, pripomenuvši kako rast za samo jedno mjesto na DESI indeksu znači rast produktivnosti po radniku od 50.000 eura.

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.