Pandemija koronavirusa je transformirala rad, ali kibernetička sigurnost to ne prati

Pandemija koronavirusa je transformirala rad, ali kibernetička sigurnost to ne prati

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa potpuno je transformirala način na koji radimo, ali kibernetička sigurnost ne prati korak s promjenama na bolje.

Naime, iako su organizacije na sjajan način izvele digitalnu transformaciju, povećale produktivnost i izvele rad na daljinu podosta efikasno i ubrzano, sigurnost ne prati tempo i zbog toga svjedočimo sve češćim i razornijim napadima.

Tehnološki profesionalci unutar Thales Group su napravili detaljno izvješće na ovu temu i to "provukli" kroz 28 stranica. Ipak, postoje i neke pozitivne strane cijele priče, a to je da se 76 posto ispitanika u istraživanju okrenulo izvođenju sigurnosti na način da ne bude zabilježena niti jedna prijetnja.

Konkretnije, riječ je o "zero trust security", što znači da organizacije nemaju povjerenja prema ičemu ili ikome, u startu se postave na taj način i samim time obavljaju konstantne sigurnosne provjere na svim razinama. Time se može anulirati prijetnje i možda u potpunosti isključiti mogućnost napada.

Prije pandemije se rijetko tko bavio tim aspektom u modelu poslovanja i općenito strategijama vezanima za sigurnost, ali unazad godinu dana percepcija se promijenila jer je nužda tražila tako nešto.

Nažalost, tu su i negativnosti... Samo oko 20 posto organizacija tvrdi da ima potrebnu infrastrukturu za provedbu izazovnih planova, 82 posto ih smatra daje rad na daljinu i dalje riskantan, a 44 posto je uvjereno da njihov sigurnosni koncept ne zadovoljava potrebe koje iziskuje rad na daljinu.

Također, dok zaposlenici tvrde da se kibernetički napadi odvijaju u izraženijoj mjeri te nastavljaju rasti, što sva istraživanja potvrđuju, lideri organizacija tvrde u većoj mjeri (54 posto) da se to ne događa u konkretno njihovoj organizaciji. Istovremeno, 60 posto rukovodećeg kadra razmišlja na identičan način.

Taj nesrazmjer može biti problematičan jer dok ne treba previše napuhavati problem, svakako ga se ne smije ni ignorirati.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.