Ove lozinke hakeri prvo isprobavaju kada napadaju vaše uređaje

Ove lozinke hakeri prvo isprobavaju kada napadaju vaše uređaje

Foto: DepositPhotos

Hakeri lozinke probijaju ponajprije zbog nepažnje korisnika, koji prečesto kao zaštitu postavljaju neke toliko apsurdno jednostavne da biste mislili kako je riječ o šali. A da bismo vam pomogli u odabiru one idealne, prenosimo istraživanje provedeno od strane F-Secure, a odnosi se na lozinke koje hakeri prvo pokušaju odgonetnuti pri napadu.

Na prvom mjestu jest lozinka "admin", zatim slijede "12345", "password" i "root". Dakle, kao i svake godine praktički otkako je interneta, jedne te iste lozinke su na udaru, a korisnici ne prestaju upisivati ih te na taj način potpuno ugroziti svoju online sigurnost. Zato je kroz 2019. bilo 23 milijuna uspješnih napada ove vrste. I najjednostavnijih za hakere.

U ovom istraživanju F-Secure se pozvao i na zanimljivo prošlogodišnje istraživanje, provedeno od strane  britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC), koji je analizirao najčešće lozinke u javno dostupnim izvještajima milijuna i milijuna hakerskih napada te došao do zanimljivih podataka.

Prema njemu, pet najčešćih lozinki koristilo je više od 15 milijuna korisnika. Pa je tako lozinku "qwerty" izabralo njih 3,8 milijuna, lozinku "password" njih 3,6 milijuna, a lozinku "111111" njih 3,1 milijuna. Često se pojavljuju i one kao "iloveyou", "monkey" i "dragon", koje su među dvadeset najčešće korištenih.

Ono što dodatno brine, navodi F-Secure, jest da ljudi i dalje koriste svoja imena kao lozinke jer misle da ako u korisničkom imenu nemaju ime, nitko neće pogoditi tu "čvrstu" lozinku. Ali, dovoljno je da netko dozna kako se zovete u stvarnom životu i to je onda to. Konkretnije, imena su "pala" u napadima na stotine tisuća puta, a najčešća su "ashley" i "michael" (400.000), dok su "daniel", "jessica" i "charlie" na po 300.000.

Dakle, ponovno se potvrđuje da nepažnja korisnika najčešće dovodi do napada i da je samo malo koncentracije dovoljno kako bi hakeri bili obeshrabreni i kratkih rukava...

Još iz kategorije

Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

01.07.2020. komentiraj

Vrijeme pandemije korona virusa, uz sve restriktivne mjere koje nam ono donosi, posebno je, između ostalim, teško palo i onim najranjivijima – djeci. Konkretno učenicima. Nesigurnosti vezane ne samo za njihov svijet već i svijet njihovih roditelja im sigurno nisu bile od pomoći prilikom savladavanja gradiva u „novom normalnom“, odnosno online nastavi.

Bečka knjižnica otvorila digitalnu čitaonicu želja

Bečka knjižnica otvorila digitalnu čitaonicu želja

01.07.2020. komentiraj

Mjere zatvaranja koje su donesene uslijed pandemije koronavirusa jasno su pokazale koliko je važan razvoj digitalizacije. Stoga je i Bečka knjižnica, koja se nalazi u bečkoj gradskoj vijećnici, i nakon popuštanja mjera za borbu protiv trenutne pandemije odlučila nastaviti digitalizaciju svoje knjižnične građe – prvenstveno s namjerom da austrijskim znanstvenicama i znanstvenicima omogući online pristup dokumentima koji su im potrebni za njihova istraživanja.

Nova online platforma za TV profesionalce kreće u kolovozu

Nova online platforma za TV profesionalce kreće u kolovozu

30.06.2020. komentiraj

Nova online platforma za profesionalce iz TV industrije, NEM Network, kreće s aktivnostima 19. kolovoza 2020. godine. Online ekstenzija omiljenih NEM-a Dubrovnik i NEM-a Zagreb osmišljena je kao njihovo virtualno izdanje koje obuhvaća sve postojeće elemente događanja i zadovoljava interese svih aktera TV industrije. Kao i na NEM događanjima, na NEM Network platformi moći će se čuti rasprave, ali i razgovarati s vodećim stručnjacima o najnovijim trendovima u TV industriji, družiti se s potencijalnim poslovnim partnerima, prezentirati tvrtku ili proizvode ciljanoj skupini i gledati najnovije sadržaje na ekskluzivnim screeninzima.