Organizacije iz Indije, SAD-a i Austrije najviše pogođene ransomwareom

Organizacije iz Indije, SAD-a i Austrije najviše pogođene ransomwareom

Foto: DepositPhotos

Ransomware napadu vodeća su prijetnja za sigurnost na internetu u ovom trenutku, a prema podacima koje donosi Atlas VPN, najteža situacija jest u Indiji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su organizacije uistinu bile pod teškim udarima kroz 2020.

Naime, čak 68 post napada u Indiji jest ransomware, 57 posto takvih je u Austriji, 51 posto u SAD-u, samo dva posto manje u Izraelu, a jedan posto manje u Turskoj. Globalni prosjek je 37 posto i ispod njega su Nigerija (22 posto), Kolumbija (19 posto), Saudijska Arabija (17 posto), Japan (15 posto) i Poljska (13 posto).

Pandemija koronavirusa potpomogla je rastu ovih hakerskih aktivnosti. Naime, milijuni su počeli raditi na daljinu i samim time bili pogodnije žrtve za ove opasne i kibernetičkim kriminalcima unosne napade.

Inače, ransomware je vrsta malicioznih programa (malwarea) nastalih 2006. čiji je cilj znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od vas njihovo vraćanje.

Dakle, slično kao i s otmicama u realnom svijetu, što bi značilo da u virtualni uistinu sele ljudi svih vrsta, ideja i pobuda, zbog čega opreza nikad dosta. Barem ukoliko želite držati svoje podatke i novac na sigurnom. U pravilu, ovi Ransomware se ponaša slično poput računalnih crva ili trojanskih konja, koristeći neku ranjivost kako bi se sami proširili mrežom i instalirali na korisnička računala ili se pretvarajući da su korisni programi, često putem filesharing ili peer-to-peer servisa, kako bi ih korisnici sami instalirali na svoja računala.

Nakon infekcije, ovi će maliciozni programi pri prvom pokretanju pokušati kriptirati korisničke podatke, pokušati ograničiti pristup Windowsima, modificirati particijsku tablicu ili MBR (master boot record) diska s operativnim sustavom ili korisnikovim podacima.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.