USLUGE U OBLAKU

Operatori će uložiti više od 200 milijardi dolara u mrežne usluge u oblaku

Kako bi upravljali ovim značajnim rastom mobilnih podataka, operateri moraju iskoristiti sustave upravljanja mrežom temeljene na oblaku kako bi automatizirali upravljanje mrežnim resursima u stvarnom vremenu i na lokalnoj razini.

Operatori će uložiti više od 200 milijardi dolara u mrežne usluge u oblaku
Depositphotos

Nova studija koju je proveo Juniper Research pokazala je da će operateri uložiti 26 milijardi dolara u usluge u oblaku 2024., s porastom izdataka na 65 milijardi dolara 2028. Studija predviđa rast 5G mreža i dolazak 6G mreža koje su izvorne u oblaku rezultirat će povećanjem od 110%. u mobilnim podacima u sljedeće četiri godine. Ovaj će rast biti potaknut sve većim prihvaćanjem slučajeva korištenja IoT-a s velikim brojem podataka, kao što su automatizirana proizvodnja i infotainment sustavi vozila.

Kako bi upravljali ovim značajnim rastom mobilnih podataka, operateri moraju iskoristiti sustave upravljanja mrežom temeljene na oblaku kako bi automatizirali upravljanje mrežnim resursima u stvarnom vremenu i na lokalnoj razini. Kritično za ovu automatizaciju bit će strojno učenje, koje će omogućiti analizu prometa u stvarnom vremenu; omogućavanje automatskih promjena mrežnih resursa kao odgovor na neočekivane obrasce prometa. To će spriječiti zagušenje zbog naglog porasta mobilnih podataka na mrežama operatera; zaštita kvalitete usluge.

Osim toga, izvješće predviđa da će tehnologije u oblaku biti ključne u omogućavanju operaterima da postignu ciljeve održivosti. Operateri će koristiti strojno učenje za automatizaciju upravljanja mrežom; smanjenje snage mrežnih elemenata kada je potražnja korisnika niska. „Telekomunikacijske mreže postaju sve složenije; zahtijevaju sve automatiziranije sustave upravljanja mrežom. Međutim, operateri moraju izolirati kritični promet kada smanjuju snagu, kako bi zajamčili kvalitetu usluge za poduzeća,” primijetio je autor istraživanja Alex Webb.