Open source dobio rat internet preglednika

Open source dobio rat internet preglednika

Microsoft se brzo nakon glasina o prelasku na Chromium službeno oglasio i potvrdio da se odustaje od EdgeHTML i prelazi na engine koji koristi konkurentski Chrome. Neki pozdravljaju takvu odluku, ali većina je kritizira jer Google na taj način zapravo polako postaje monopolist, ako već i nije postao, što je zapravo paradoks.

Prije nešto više od dva desetljeća, američka državna odvjetnica Janet Reno izjavila je da se Microsoft koristi svojim monopolističkim položajem kako bi naplaćivao korištenje internetskog preglednika. Na kraju je Microsoft izgubio spor protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali nije propao. Iako, naučio je tad da metode kojima se pokušavao riješiti konkurentskog Netscapea nisu dobrodošle. Svejedno, Internet Explorer isplivao je kao pobjednik zahvaljujući Windows operativnom sustavu.

Bila su to druga vremena, danas konkurenta natjeraš dominacijom da ti se pridruži, ne želiš ga doslovno uništiti i time pružiti argumente nadležnim institucijama da se pozabave tobom. Microsoft je svjesno prešao na Chromium, vidi to kao daleko bolje rješenje nego se truditi Edge internetski preglednik "gurati" kao što je dosad. Jer, nije išlo, koristi ga samo 4,4 posto tržišta. Chrome, s druge strane, koristi 46,5 posto tržišta.

Ono što je Microsoft natjeralo na promjenu jest činjenica da Windows 10, na kojem je Edge unaprijed postavljen, ima 25 posto udjela na tržištu i svejedno nije uspio pridobiti značajniju brojku onih koji bi se okrenuti nasljedniku Internet Explorera. Kojem nije ni sličan, od kojeg se potpuno odvojio jer nosi izrazito negativan predznak.

Na kraju, situacija koju imamo jest da na Chromiumu od vodećih "igrača" nisu samo Appleov Safari i Firefox. S obzirom da je Safari moćan samo zahvaljujući iPhoneu, jedini je na vjetrometini Firefox. To znači ili da će njegovih 8,2 posto udjela na tržištu dodatno pasti ili će revolt zajednice podići brojku korisnika tog internetskog preglednika kojeg je Chrome u potpunosti iskopirao. No, ne treba ni biti negativan, open-source može biti koristan zajednici.

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.