Open source dobio rat internet preglednika

Open source dobio rat internet preglednika

Microsoft se brzo nakon glasina o prelasku na Chromium službeno oglasio i potvrdio da se odustaje od EdgeHTML i prelazi na engine koji koristi konkurentski Chrome. Neki pozdravljaju takvu odluku, ali većina je kritizira jer Google na taj način zapravo polako postaje monopolist, ako već i nije postao, što je zapravo paradoks.

Prije nešto više od dva desetljeća, američka državna odvjetnica Janet Reno izjavila je da se Microsoft koristi svojim monopolističkim položajem kako bi naplaćivao korištenje internetskog preglednika. Na kraju je Microsoft izgubio spor protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali nije propao. Iako, naučio je tad da metode kojima se pokušavao riješiti konkurentskog Netscapea nisu dobrodošle. Svejedno, Internet Explorer isplivao je kao pobjednik zahvaljujući Windows operativnom sustavu.

Bila su to druga vremena, danas konkurenta natjeraš dominacijom da ti se pridruži, ne želiš ga doslovno uništiti i time pružiti argumente nadležnim institucijama da se pozabave tobom. Microsoft je svjesno prešao na Chromium, vidi to kao daleko bolje rješenje nego se truditi Edge internetski preglednik "gurati" kao što je dosad. Jer, nije išlo, koristi ga samo 4,4 posto tržišta. Chrome, s druge strane, koristi 46,5 posto tržišta.

Ono što je Microsoft natjeralo na promjenu jest činjenica da Windows 10, na kojem je Edge unaprijed postavljen, ima 25 posto udjela na tržištu i svejedno nije uspio pridobiti značajniju brojku onih koji bi se okrenuti nasljedniku Internet Explorera. Kojem nije ni sličan, od kojeg se potpuno odvojio jer nosi izrazito negativan predznak.

Na kraju, situacija koju imamo jest da na Chromiumu od vodećih "igrača" nisu samo Appleov Safari i Firefox. S obzirom da je Safari moćan samo zahvaljujući iPhoneu, jedini je na vjetrometini Firefox. To znači ili da će njegovih 8,2 posto udjela na tržištu dodatno pasti ili će revolt zajednice podići brojku korisnika tog internetskog preglednika kojeg je Chrome u potpunosti iskopirao. No, ne treba ni biti negativan, open-source može biti koristan zajednici.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.