Open source dobio rat internet preglednika

Open source dobio rat internet preglednika

Microsoft se brzo nakon glasina o prelasku na Chromium službeno oglasio i potvrdio da se odustaje od EdgeHTML i prelazi na engine koji koristi konkurentski Chrome. Neki pozdravljaju takvu odluku, ali većina je kritizira jer Google na taj način zapravo polako postaje monopolist, ako već i nije postao, što je zapravo paradoks.

Prije nešto više od dva desetljeća, američka državna odvjetnica Janet Reno izjavila je da se Microsoft koristi svojim monopolističkim položajem kako bi naplaćivao korištenje internetskog preglednika. Na kraju je Microsoft izgubio spor protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali nije propao. Iako, naučio je tad da metode kojima se pokušavao riješiti konkurentskog Netscapea nisu dobrodošle. Svejedno, Internet Explorer isplivao je kao pobjednik zahvaljujući Windows operativnom sustavu.

Bila su to druga vremena, danas konkurenta natjeraš dominacijom da ti se pridruži, ne želiš ga doslovno uništiti i time pružiti argumente nadležnim institucijama da se pozabave tobom. Microsoft je svjesno prešao na Chromium, vidi to kao daleko bolje rješenje nego se truditi Edge internetski preglednik "gurati" kao što je dosad. Jer, nije išlo, koristi ga samo 4,4 posto tržišta. Chrome, s druge strane, koristi 46,5 posto tržišta.

Ono što je Microsoft natjeralo na promjenu jest činjenica da Windows 10, na kojem je Edge unaprijed postavljen, ima 25 posto udjela na tržištu i svejedno nije uspio pridobiti značajniju brojku onih koji bi se okrenuti nasljedniku Internet Explorera. Kojem nije ni sličan, od kojeg se potpuno odvojio jer nosi izrazito negativan predznak.

Na kraju, situacija koju imamo jest da na Chromiumu od vodećih "igrača" nisu samo Appleov Safari i Firefox. S obzirom da je Safari moćan samo zahvaljujući iPhoneu, jedini je na vjetrometini Firefox. To znači ili da će njegovih 8,2 posto udjela na tržištu dodatno pasti ili će revolt zajednice podići brojku korisnika tog internetskog preglednika kojeg je Chrome u potpunosti iskopirao. No, ne treba ni biti negativan, open-source može biti koristan zajednici.

Još iz kategorije

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.