Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Iako je od izbijanja epidemije cjelokupno tržište online kupovine doživjelo ukupan pad sa 84 posto na 48 posto korisnika u Republici Hrvatskoj, došlo je do značajne konverzije kupaca koji prije nisu koristili online kupovinu, pokazalo je istraživanje koje je u ožujku provela komunikacijska agencija EQUESTRIS u suradnji s poslovnim radijom poslovniFM.

Istraživanje, provedeno na prigodnom uzorku od 716 osoba, raspona od 18-60 godina, a obuhvatilo je više pitanja o promjenama potrošačkih navika u online kupovini uslijed izbijanja epidemije koronavirusa, što je prvo istraživanje takvoga tipa provedno na području Republike Hrvatske.

Dobra je vijest da se u skorijoj budućnosti očekuje ukupan rast online tržišta za 5-6 posto u odnosu na razdoblje prije epidemije, odnosno, 89 posto Hrvata je izrazilo namjeru online kupovine u budućnosti.

U skorijoj budućnosti očekuje se ukupan rast od 5-6 posto u ukupnom korištenju online kupovine te se očekuju promjene u naručivanju pojedinih kategorija proizvoda.

Prije početka ožujka 2020., kategorije unutra kojih se najviše kupovalo putem online trgovina bile su Obuća, odjeća i modni dodaci (77 posto), Informatika, bijela tehnika i kućanski aparati (54 posto), Kozmetika i parfemi (42 posto), Raznolika ponuda, proizvodi za čišćenje i osobnu higijenu (37 posto).

Nakon početka ožujka 2020., kategorija Raznolike ponude, proizvoda za čišćenje i osobnu higijenu porasla je na 40 posto (sa prethodnih 37 posto), Hrana i prehrambeni proizvodi su porasli na 39 posto (sa 27 posto), Obuća, odjeća i modni dodaci su pali sa 77 posto na 34 posto, Informatika, bijela tehnika i kućanski aparati pali su s 54  posto na 28 posto, a Kozmetika i parfemi s 42 posto na 20 posto.

Istraživanje je pokazalo da se prema namjeri online kupovine u skorijoj budućnosti može očekivati ponovni rast tih kategorija, dok kategorije Raznolike ponude, proizvoda za čišćenje i osobnu higijenu, Hrane i prehrambenih proizvoda te Hrane i ostalih proizvoda za kućne ljubimce imaju najveći potencijal za rast.

Uvidi također pokazuju kako su najvažniji elementi za odabir online trgovine: kvaliteta proizvoda (55 posto), mogućnosti plaćanja (46 posto), sigurnost dostave (39 posto), uvjeti dostave (32 posto) te brzina dostave (31 posto).

Kod naručivanja kategorije Hrane i prehrambenih proizvoda elementi odabira koji se također ističu su Opis proizvoda na Web shopu, Preglednost sadržaja na Web Shopu te Širina asortimana.

Kako bi maksimalno stimulirali rast prodaje proizvoda u online kupovini, online trgovci moraju jasno komunicirati kvalitetu svojih proizvoda, zdravstvenu sigurnost i mjere prevencije pri dostavi te pouzdanost isporuke i uvjete dostave svojih proizvoda. Gotovo dvije trećine ispitanika smatra da je dostava naručenih proizvoda putem online trgovine sigurnija za njihovo zdravlje od samostalnog odlaska u trgovinu.

 

 

 

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.