Online se kupuju motorne pile, kosilice i visokotlačni čistači

Online se kupuju motorne pile, kosilice i visokotlačni čistači

Foto: DepositPhotos

Tradicionalni jesenski radovi na otvorenom, i priprema za hladnije mjesece svoj su odraz imali i u online potražnji domaćih potrošača u listopadu. Iz podataka Jeftinije.hr primijetili su povećano zanimanje za motornim pilama, kosilicama i visokotlačnim čistačima. Potražnja za motornim pilama bila je 56 posto  veća nego u istom razdoblju prošle godine dok je potražnja za visokotlačnim čistačima porasla za 60 posto, a za kosilicama čak 106 posto.

Detaljnija analiza potražnje prema brendovima i prosječnim cijenama pokazuje kako su najtraženiji bili premium brendovi, odnosno Husqvarna motorne pile, Kärcher visokotlačni čistači te Alpina traktorske i motorne kosilice. Prosječna cijena koju su hrvatski potrošači bili spremni izdvojiti bila je 1.896 kn za motorne pile, 2.064 kn za čistače te 5.446 kn za kosilice.

U još jednoj kategoriji su primijetili ogroman skok potražnje u odnosu na prošli pa čak i pretprošlu godinu. Riječ je o kategoriji Cvijeće i bilje koja je dio Jeftinije Marketplacea – i to uglavnom sadnice maslina i ukrasnog vanjskog i kućnog bilja. U spomenutoj je kategoriji potražnja skočila je za 618 posto u  odnosu na 2021. te čak 1336 posto u odnosu na 2020. godinu.

Analize listopadske online potražnje u CEE regiji pokazala je slično zanimanje potrošača. Najtraženija kategorija proizvoda bili su usisavači / puhači lišća – u Sloveniji je potražnja za njima porasla za 55 posto, a u Srbiji za nevjerojatnih 227 posto.

Slično je bilo i u ostalim državama regije – usisavači/puhači lišća bili su jedan od najtraženijih listopadskih proizvoda u Bugarskoj (14 posto), Rumunjskoj (38posto) , u Mađarskoj (101posto), Češkoj (125posto) i Slovačkoj (76 posto).

Jedna zanimljiva anomalija koju smo primijetili odnosi se na veliko povećanje potražnje za proizvodima koji se tradicionalno ne kupuju u online trgovinama. To su šećer i toaletni papir. Potražnja za njima je bila u kontinuiranom rastu tijekom listopada u svim državama srednje i istočne Europe, osim u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.