Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija, kao i različite aktivnosti u pauzama i slatka iznenađenja koja su pripremili sponzori.

Međunarodna eSecurity konferencija, kao jedan od značajnijih IT događaja u regiji, privukao je više od 250 stručnjaka iz zemlje i inozemstva iz područja ICT, informacijske sigurnosti, zaštite podataka, digitalne forenzike, IT revizije i upravljanja cyber rizicima. Kao i svake godine konferencija je donijela veliki broj predavanja, hands-on demonstracije, hakiranje uživo, radionice o aktualnim prijetnjama, sofisticiranim tehnikama napada i dark web-u, digitalnom životu, sigurnosnim izazovima u zemlji i regiji, kao i naprednim sustavima zaštite.

Konferenciji su prisustvovali IT menadžeri, menadžeri informacijske sigurnosti, mrežni inženjeri, IT revizori, stručnjaci u području cyber kriminala i digitalne forenzike, kao i mnogi drugi zainteresirani za trendove i praktične savjete u vezi zaštite informacijskih sustava.

Konferenciju je otvorio predsjednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc i tom prilikom naglasio koliki je značaj informacijske sigurnosti u današnjem svijetu. U nastavku je svim prisutnim sudionicima poželio uspješan rad na konferenciji i iznio osnovne informacije o samom Udruženju, organizatoru konferencije.

Na početku prvog dana zanimljivo predavanje je održao Srđan Radosavljević, predstavnik tvrtke Kaspersky. Tom prilikom, Srđan je govorio o svakodnevnim realnim prijetnjama spominjući i nove varijante napada.

Putem predavanja i prezentacija uz različite poklone posjetiocima su se predstavile velike svjetske i domaće tvrtke kao što su Kaspersky, IBM, Microsoft, ComTrade Distribution, Clico, Fortinet, Check Point, Pulsec, Ernst and Young, REAL Security, Exclusive Networks, Ingram Micro, Infoblox, ExtraHop, EMEA Networks, SentinelOne, Forcepoint, KING ICT, Novicom, Comtrade System Integration, Crayon, SECIT Security, BiIT, Brother, Digitron-ist.

Pažnju sudionika konferencije posebno su privukle dvije panel rasprave. U okviru jedne panel rasprave govorilo se na temu krađe podataka, ne samo osobnih, već svih koji su od značaja za tvrtku, kao i tome kako bi se tvrtka trebala pripremiti i najbolje odreagirati u slučaju sigurnosnog incidenta. Tijekom drugog panela sudionici su govorili o digitalnom povjerenju i aktualnim izazovima u cyber sigurnosti s kojima se susrećemo kao zaposleni, ali i klijenti sve većeg broja digitalnih servisa.

Upoznavanje i druženje je svakako jedan od bitnih aspekata konferencije, pa je i ove godine pažnja organizatora bila usmjerena i u tom smjeru. Na samoj konferenciji, ali i van konferencijske sale sudionici i predavači su provodili kvalitetno vrijeme u razmjeni znanja i iskustva. Za sve sudionike konferencije je bilo organizirano večernje druženje uz hranu i piće na splavu na ušću Save i Dunava.

Ovogodišnja konferencija je donijela niz novina i unaprijeđenja u samoj organizaciji. Uspješna tradicija eSecurity konferencije je nastavljena i ove godine u pogledu dobre organizacije, posjećenosti i u predstavljanju zanimljivih i aktualnih tema iz uvijek dinamičnog cyber svijeta.