Odbijen najveći ikad zabilježeni DDoS napad

Odbijen najveći ikad zabilježeni DDoS napad
DepositPhotos

Neimenovana kompanije iz istočne Europe suočila se tijekom kolovoza s najvećim zabilježenim napadom Distibuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), samo mjesec nakon što je na nju izveden drugi najveći napad ove vrste u povijesti.

Dakle, netko je iznimno motiviran onemogućiti dotičnu kompaniju u obavljanju njena posla. Sami napad na vrhuncu je iznosio 704,8 Mpps, što je oko sedam posto jače nego onaj iz srpnja, koji je iznosio 659,6 Mpps. Inače, "mpps" označava generirane "pakete" u sekundi i u ovom slučaju radi se o njih 704,8 u sekundi.

Dok je kod srpnja izvedeno 75 napada, tijekom kolovoza radilo se o njih 201. Promet je dolazio s čak 1813 IP adresa, a mjesec ranije s njih 512. Pritom, što je dosad neviđeno do tih se 1813 aktivnih IP adresa stiglo nakon svega 60 sekundi.

Da su napadači jako dobro znali što rade, potvrđuje činjenica da su napali kompanijin primarni podatkovni centar, kao i šest podatkovnih centara na lokacijama u Europi i Sjevernoj Americi.

Mnogo službenih i konkretnih informacija nedostaje, ali čini se da napad ima uvelike veze sa sukobom Ukrajine i Rusije.

Inače, DDoS je vrsta napada koja označava sprečavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprečava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju. Svakako, ako je navedena kompanija na neki način upletena u sukob, suprotna strana u tome je želi onemogućiti na bilo koji način. U moderno doba, DDoS je jedan od podosta razornih...