Od 10 milijuna najposjećenijih web stranica na svijetu, njih 4 milijuna pogonjeno je Wordpressom

Od 10 milijuna najposjećenijih web stranica na svijetu, njih 4 milijuna pogonjeno je Wordpressom

WordPress ne posustaje u osvajanju tržišta i tijekom siječnja je “dogurao” do 40 posto udjela u društvu svih web stranica koje mjeri Alexa. Riječ je o njih deset milijuna najpopularnijih, što znači da WordPress čini njih oko četiri milijuna.

U odnosu na siječanj prošle godine, ovo je rast od 4,6 posto. Također, prema W3Techsovim podacima, svake dvije minute pojavi se nova WordPress web stranica u deset milijuna najpopularnijih.

Naravno, nije ni to sve odličnim brojkama i uspjesima WordPressa. Kad se gleda tisuću najpopularnijih web stranica, WordPress čini 51,8 posto i 66,2 posto kad su u pitanju nove web stranice. No, kriteriji su nešto stroži da bi stranica bila mjerljiva.

Primjerice, ako je na njenom vrhu poruka "Hello world! Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!", automatski ne se broji. Zašto? Jer je to unaprijed postavljena poruka pri lansiranju WordPress web stranice i dokaz je da njen vlasnik nije kreirao ništa originalno, odnosno, nije ni krenuo s radom na stranici.

Što se tiče tržišta vezanog uz sustave za upravljanje sadržajem (CMS - content management system), WordPress je uvjerljivo prvi sa 64,3 posto udjela na tržištu, daleko iza je drugoplasirani Shopify s 5,3 posto, slijedi Joomla s 3,4 posto i nakon nje Squarespace s 2,5 posto.

Za zajednicu i korisnike ovo su sjajne vijesti jer WordPress je besplatan i samim time nudi brojne mogućnosti, kao i prilike svakome tko se uključi u rad na njemu. Pozitivni aspekti koje donosi u svijetu medija, slobodnih zanimanja, ali i profesionalnog rada koji treba kvalitetne web stranice, nemjerljivi su.

Pozitivno je i što više ni sigurnosni dio nije problematičan ukoliko korisnici prate što preuzimaju i uvijek ažuriraju teme, dodatke i ostalo što se nudi kao softver treće strane na WordPressu.

Još iz kategorije

Hrvatski sustav elektroničkih identiteta u znanosti i obrazovanju slavi 15 godina

Hrvatski sustav elektroničkih identiteta u znanosti i obrazovanju slavi 15 godina

02.03.2021.

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (AAI@EduHr) obilježava 15 godina od uspostave. Sustav AAI@EduHr je u produkcijski rad pušten 1. ožujka 2006. godine, a rezultat je projekta kojeg je u svibnju 2004. godine, pokrenuo Sveučilišni računski centar (Srce) odgovarajući pri tome na rastuće potrebe korisnika za pouzdanim i sigurnim sustavom za autentikaciju i autorizaciju pri korištenju mrežnih usluga. Projekt je podržalo i financiralo tadašnje Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, a Srce ga je provelo u suradnji s CARNET-om.

Zaboravili na linkove na web za cijepljenje

Zaboravili na linkove na web za cijepljenje

01.03.2021.

Na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja bi u tekstovima nakon službenog porketanja trebao biti aktivan link. Međutim to nije tako.

INFOGRAFIKA: Koje države imaju najviše podatkovnih centara

INFOGRAFIKA: Koje države imaju najviše podatkovnih centara

01.03.2021.

Podatkovni centri šire se iznimnom brzinom jer se količina podataka koji “kolaju” internetom povećavaju na dnevnoj razini. I kad pogledamo situaciju na globalnoj razinim najviše podatkovnih centara na svijetu imaju Sjedinjene Američke Države - njih čak 2653.