Novi web standard donosi lakše prijave bez lozinki

Novi web standard donosi lakše prijave bez lozinki

Foto: DepositPhotos

Tehnološke kompanije pokušavaju se riješiti web lozinki godina, a čini se da su u tome napokon i uspjele jer FIDO Alliance i W3C kreirali su Web Authentication standard koji olakšava istinski unikatne kriptirane akreditive (eng., credentials) za svaku web stranicu zasebno.

To omogućava virtualnu pristup bilo kojoj online usluzi na PC browser kroz FIDO Authentication, koji ne zahtijeva nikakve lozinke. Dakle, sve ovo ne odnosi se samo na specifične servere. I, naravno, svi oni koji žele mogu koristiti još uvijek poznate im metode kao skenere za otisak prsta, kamere i USB ključeve. Time se sigurnost dodatno pojačava pa su i oni najparanoičniji potpuno sigurni i prema svojim standardima, iako im ovaj koji se spominje nudi potpunu zaštitu.

Sve ovo nije samo ugodna promjena kojom se dobiva na vremenu već je iznimno korisno u smislu sigurnosti. Jer, inače ukoliko jedna lozinka bude probijena, u opasnosti su svi podaci i sadržaj koji je zaštićen. Na ovaj način takve opasnosti nema, svaki segment treba posebno probijati i to hakerima sasvim sigurno predstavlja iznimnu prepreku, koju im se neće baš dati prelaziti, osim ako nemaju mnogo vremena na raspolaganju.

Ova mogućnost trenutno je dostupna u Mozillinom Firefoxu internetskom pregledniku, a kroz nekoliko mjeseci će stići i na Google Chrome te Microsoft Edge. I Opera se obvezala da će omogućiti ovu tehnologiju, ali Appleov Safari još uvijek nije u pričama, niti se najmoćnija tehnološka kompanija na svijetu oglasila po ovom pitanju.

I znajte, kad ćete imati ove mogućnosti na raspolaganju, nećete odmah moći odbaciti sve lozinke koje koristite, ali svakako ćete od samog početka moći ovisiti o biometrijskim prijavama više i češće nego što se mogli dosad. Dakle, svakako je sve skupa plus, iako se čini da će biti od više koristi većim organizacijama i kompanijama prije nego privatnim korisnicima.

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.