Novi pokušaj prijevare na Internetu

Novi pokušaj prijevare na Internetu

Korona virus dobar je za hakere i sve one koji ga na internetu žele iskoristit za nečasne, ali i radnje koje se mogu okarakterizirati kao kazneno djelo. Na najnoviju upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova i ističu kako se putem aplikacija ne prikupljaju nikakvi osobni podaci.

Podsjetimo i naglasimo, osobne podatke može tražiti i prikupljati samo osoba koja se predstavi značkom i službenom iskaznicom.

Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke:

-    Ime i prezime,

-    Adresu stanovanja,

-    OIB ili JMBG i

-    Kopiju osobne iskaznice

 

Ne nasjedajte jer Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija, ističu iz ministarstva i dodaju da se „Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni“.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192.

Još iz kategorije

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

09.07.2020. komentiraj

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto. Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši osobne rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

08.07.2020. komentiraj

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Rakuten Viber najavio je skorašnje uvođenje samouništavajućih poruka u sve oblike chata. Ta je vrsta poruka dosada bila dostupna samo u tajnim chatovima, a uskoro će je korisnici moći koristiti u svim oblicima chata. Jednostavno će postaviti željeno vrijeme nakon kojeg će se poruka sama izbrisati, i to nebitno radi li se o tekstu, fotografiji, video ili drugoj vrsti datoteke.