Novi pokušaj online prijevare na koji upozoravaju iz Zagrebačke banke

Novi pokušaj online prijevare na koji upozoravaju iz Zagrebačke banke

Zagrebačka banka upozorava svoje klijente da nikako ne slijede uputstva u lažnoj e-mail poruci jer se radi o phishing porukama u kojima se napadač lažno predstavlja kao Zagrebačka banka i za cilj ima prijevaru klijenata.

Lažni pošiljatelj putem maila primatelje poruka pokušava navesti da otvore poveznicu i unesu svoje kartične podatke (broj kartice, rok valjanosti, CVV/CVC), broj tokena te kodove koje generira token (OTP, MAC). Na taj način napadač pokušava stupiti u posjed podataka korisnika kojemu je poruka poslana i/ili zaraziti računalo zlonamjernim softverom.

Kako to izgleda - primjer poruke koji dobivaju neki korisnici

 

„Upozoravamo klijente da ne dijele kartične podatke, aktivacijske ključeve te broj tokena i njegove kodove putem poveznica dobivenih u e-mailu, SMS-u te na druge načine. Zagrebačka banka nikada, pa niti u tijeku procesa uvođenja eura, od klijenata ne traži brojeve i PIN-ove kartica te ostale povjerljive informacije.  Pokušaji phishing prijevara putem e-mailova, SMS-a ili aplikacija poput WhatsAppa i Vibera sve su češći“, zaključuju iz ZABA-e.