Novi način distribucije energije za podatkovne centre

Novi način distribucije energije za podatkovne centre

Schneider Electric predstavio je rješenje u klasi inteligentnih uređaja za distribuciju napajanja u ormarima za instalaciju poslužitelja - APC NetShelter Rack PDU Advanced. Riječ je o uređaju koji svojom prilagodljivosti omogućava voditeljima podatkovnih centara lakšu obradu sve većih količina podataka koji se pojavljuju u današnjem poslovanju.

Kamo sami tvrde uređaj je već široko prihvaćen u Sjevernoj Americi, a sada je dostupan i u svim državama Europe. To je tehnologija koja donosi novu vrijednost pružateljima cloud i drugih internetskih usluga te brojnim poslovnim korisnicima koji rade s važnim aplikacijama.

Novi APC NetShelter Rack PDU Advanced omogućuje timovima u podatkovnim centrima priključivanje dvostruko većeg broja uređaja jer pruža 50 posto više energije. Istodobno, puno ga je jednostavnije instalirati, a svojim funkcionalnostima uklanja i sva nagađanja o odabiru tehnologija u budućim potrebama za osvježavanjem IT rješenja u podatkovnim centrima.

Za većinu tvrtki, rast količine podataka koje moraju svakodnevno obraditi rezultira i rastom količine opreme u infrastrukturama njihovih podatkovnih centara. Štoviše, sve šire prihvaćanje tehnologija računalstva visokih performansi u podatkovnim centrima, bez obzira je li riječ o instalaciji u prostorima tvrtke ili kolokaciji, te njihovo korištenje u aplikacijama kao što su umjetna inteligencija, internet stvari, kriptovalute, 5G mreže pa čak i metaverzum, čini smještaj opreme u infrastrukturama podatkovnih centara još većim problemom. Prema izvještaju 2020 Uptime Institute Report, sve veća potražnja za energijom izazvala je tektonski pomak u tehnologijama izrade uređaja za distribuciju energije u poslužiteljskim ormarima u rasponu napona do 10-19 kW. Iako taj pomak još nije takav da bi se radio cjelovit tehnološki redizajn, svakako tjera na razmišljanje o načinima kojima će se taj trend nadvladati.

"Količina digitaliziranih informacija raste eksponencijalno pa voditelji podatkovnih centara stalno traže nove načine prilagodbe brzim tehnološkim promjenama - ne samo zato da si osiguraju budućnost, već da to bude i odmah održivo", kaže Tarunjeet Sarao, stariji potpredsjednik u Schneider Electricu, zadužen za transakcijsko poslovanje i poslovanje tehnologijama za rub mreža.  "Uređaj APC NetShelter Rack PDU Advanced najnoviji je Schneider Electric ov primjer adresiranja korisničkih potreba na način koji će im pomoći u putovanju stalno mijenjanjućim okružjem. Riječ je o najagilnijem i najprilagodljivijem uređaju za pametnu distribuciju napona u poslužiteljskim ormarima podatkovnih centara - APC NetShelter Advanced Rack PDU pomaže voditeljima podatkovnih centara u optimiranju ulaganja, podržava ih u suočavanju sa sve većom količinom podataka i maksimira rad, bez zastoja“, tvrdi Sarao.

Razumijevajući potrebu za prilagodbama dizajna i općenitim nadogradnjama, uređaj APC NetShelter Rack PDU Advanced oblikovan je tako da izbjegava skupe promjene u konstrukciji. Za razliku od tradicionalnih uređaja za distribuciju napajanja, koji imaju fiksan broj utičnica, nova kombinacija 4-u-1 utičnica (za C13, C19, C15 i/ili C21) pojednostavljuje odabir, ubrzava instalaciju i pruža veću fleksibilnost u eventualnim budućim preinakama. Dodatno, utičnice su označene bojama što uređaj čini lakšim za korištenje jer boja utičnice odgovara boji strujnog prekidača. Mogućnost izmjenjivanja položaja i rasporeda utičnica omogućava bolju organizaciju kabela za napajanje IT uređaja koji se nalaze na ormaru. Time se skraćuje vrijeme instalacije i optimira prostor te smanjuje mogućnost ljudske pogreške i povećava mogućnost upravljanja protokom zraka.

APC NetShelter Advanced Rack PDU projektiran je tako da potraje. Kako bi mogao dovoditi energiju do sve većeg broja uređaja na svakom poslužiteljskom ormaru, više od dvostruko veći broj utičnica donosi više od 50 posto dodatnog napona i na taj način maksimira ulaganje u podatkovni centar.  Ovaj novi Schneider Electric uređaj dolazi u više modela s podrškom za napajanja do 43.5 kW u 56 mm (2,2 inča) form faktoru kako bi se mogao prilagoditi sve većim zahtjevima za napajanje. Povećanje broja utičnica na čak 48 ne samo da uklanja potrebu za nabavom i instalacijom dodatnih uređaja za distribuciju napajanja na isti ormar, već podržava i trend projektiranja viših ormara, čime se želi maksimalno iskoristiti prostor suvremenih podatkovnih centara.