Novi algoritam za strojno učenje probija CAPTCHA tekstove lakše nego ikad

Novi algoritam za strojno učenje probija CAPTCHA tekstove lakše nego ikad

Foto: Antonio Jularić

Znanstvenici iz Velike Britanije i Kine razvili su novi algoritam strojnog učenja koji brzo i lako probija CAPTCHA sustav baziran na tekstu. Niti jedna metoda se nije pokazala toliko uspješnom kao njihova.

Koncept na kojem se temelji novi algoritam jest GAN (Generative Adversarial Network) i njegova je značajka to što može baratati s jako malo informacija, a donositi točan rezultat u konačnici. Inače uobičajeno algoritmi trebaju milijune podataka kako bi donijeli zaključke, ali GAN to može uz daleko manje informacija, što ga zapravo čini algoritmom budućnosti. Dokazalo se to i na CAPTCHA primjeru.

Samo testiranje provedeno je nakon prikupljanja 500 tekstualnih CAPTCHA sa svake od 11 CAPTCHA usluga pronađenih na 32 najposjećenije web stranice svijeta. Trebalo je dva sata da se prikupi sve što je potrebno i još dva sata da bi korisnik ispunio svaku od njih. Potom je GAN za potrebe treninga prikupio 200 tisuća CAPTCHA rješenja, a potom je "bačen u svijet" i testiran na drugim web stranicama.

Točnost je bila na sto posto kad se radi o CAPTCHA sustavu na stranicama kao Megaupload, Blizzard i Authorize.NET. Također, bila je iznimno visoka i na web stranicama kao Amazon, Digg, Slashdot, PayPal, Yahoo i QQ, što jasno daje do znanja koliko su daleko otišli u svom istraživanju stručnjaci iz Velike Britanije i Kine, odnosno, sa sveučilišta Lancaster, Northwest i Peking.

Sve ovo samo će samo ubrzati novi CAPTCHA sustav, najavljen 30. listopada ove godine od strane Googlea. U toj verziji nazvanoj reCAPTCHA v3 napokon korisnici neće imati one dosadne probleme, upisivanje neprepoznatljivih slova ili klikanje po kvadratićima fotografije s ciljem pronalaska onoga što piše da treba pronaći. Umjesto toga, umjetna inteligencija prepoznavat će upise i aktivnost koja slijedi nakon te administratorima davati rezultate na uvid, nakon čega će uslijediti reakcija...

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.