Nove internetske stranice MUP-a RH

Nove internetske stranice MUP-a RH

Foto: Antonio Jularić

Ministarstvo unutarnjih poslova je 11. po redu ministarstvo čije su stranice, u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, migrirale na gov.hr platformu, odnosno peto ove, 2019. godine.

Web stranice MUP-a RH sadrže puno više informacija za građane i institucije od dosadašnjih te se sastoje od 26 zasebnih web stranica i to MUP-a RH (mup.gov.hr), Ravnateljstva policije (policija.gov.hr), Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja (forenzika.gov.hr), Policijske akademije (policijska-akademija.gov.hr), Muzeja policije (muzej-policije.gov.hr), Zaklade policijske solidarnosti (zaklada-policijske-solidarnosti.gov.hr) te 20 stranica za svaku policijsku upravu.

Stranice prate strukturu i izgled svih stranica na gov.hr platformi, uz zadržavanje svoje prepoznatljive plave boje.

Na stranici MUP-a RH novost je e-knjižnica u kojoj se mogu pronaći on line izdanja časopisa "Policija i sigurnost", glasila: "Mir, ugled, povjerenje", godišnjake policije te publikacija i brošura. Na stranicama Ravnateljstva policije novitet je rubrika Povijest hrvatske policije, potom Međunarodna policijska suradnja koja pruža informacije o Sigurnoj turističkoj sezoni, mirovnim misijama te Cro Gis projektu. Otvorili smo rubriku Prevencija u kojoj građani također mogu naučiti nešto više o samozaštitnom ponašanju, proučiti brošure policije, upoznati se s projektima koje provodimo ili pregledati video materijale.

Novost je i kategorija Građani detektivi gdje se nalaze poveznice na kojima zainteresirani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za e-dojave sumnjivih događaja „MUP Sigurnost i povjerenje“, pregledati lica osoba za kojima tragamo, nestale i otuđene umjetnine, krivotvorine te pronađene umjetnine.

Važna informacija je i da sve ove sadržaje možete pronaći upisivanjem u tražilicu.

Iz MUP-a podsjećaju sve korisnike da i na novo dizajniranim stranicama, u informacijama za građane, i na stranicama MUP-a i na stranicama Ravnateljstva policije, mogu pronaći savjete za različite životne situacije, pogotovo u području prijevara i računalne sigurnosti, nasilja općenito te sigurnosti djece na internetu.

Kao i dosad, građani u nekoliko koraka mogu doći do odgovora na pitanja iz područja prometa, osobnih isprava, prebivališta i boravišta, oružja, državljanstva.

"Uvijek nam je važno što građani misle o našem radu, radu policijskih službenika i svih drugih djelatnika ovog ministarstva, pa se i na novoj stranici nalaze i upute na koji način građani mogu  uputiti pohvalu, ali i pritužbu na rad svih djelatnika MUP-a.", ističu u MUP-u.

Prilikom ulaska u aplikaciju Red Button za online prijavu zlostavljanja djece također se nalaze korisne informacije o opasnostima koje vrebaju te savjetima kako se zaštititi, kako za djecu tako i za roditelje te iz područja maloljetničke delinkvencije, kriminaliteta na štetu djece i obiteljskog nasilja.

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.