Nove internetske stranice MUP-a RH

Nove internetske stranice MUP-a RH

Foto: Antonio Jularić

Ministarstvo unutarnjih poslova je 11. po redu ministarstvo čije su stranice, u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, migrirale na gov.hr platformu, odnosno peto ove, 2019. godine.

Web stranice MUP-a RH sadrže puno više informacija za građane i institucije od dosadašnjih te se sastoje od 26 zasebnih web stranica i to MUP-a RH (mup.gov.hr), Ravnateljstva policije (policija.gov.hr), Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja (forenzika.gov.hr), Policijske akademije (policijska-akademija.gov.hr), Muzeja policije (muzej-policije.gov.hr), Zaklade policijske solidarnosti (zaklada-policijske-solidarnosti.gov.hr) te 20 stranica za svaku policijsku upravu.

Stranice prate strukturu i izgled svih stranica na gov.hr platformi, uz zadržavanje svoje prepoznatljive plave boje.

Na stranici MUP-a RH novost je e-knjižnica u kojoj se mogu pronaći on line izdanja časopisa "Policija i sigurnost", glasila: "Mir, ugled, povjerenje", godišnjake policije te publikacija i brošura. Na stranicama Ravnateljstva policije novitet je rubrika Povijest hrvatske policije, potom Međunarodna policijska suradnja koja pruža informacije o Sigurnoj turističkoj sezoni, mirovnim misijama te Cro Gis projektu. Otvorili smo rubriku Prevencija u kojoj građani također mogu naučiti nešto više o samozaštitnom ponašanju, proučiti brošure policije, upoznati se s projektima koje provodimo ili pregledati video materijale.

Novost je i kategorija Građani detektivi gdje se nalaze poveznice na kojima zainteresirani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za e-dojave sumnjivih događaja „MUP Sigurnost i povjerenje“, pregledati lica osoba za kojima tragamo, nestale i otuđene umjetnine, krivotvorine te pronađene umjetnine.

Važna informacija je i da sve ove sadržaje možete pronaći upisivanjem u tražilicu.

Iz MUP-a podsjećaju sve korisnike da i na novo dizajniranim stranicama, u informacijama za građane, i na stranicama MUP-a i na stranicama Ravnateljstva policije, mogu pronaći savjete za različite životne situacije, pogotovo u području prijevara i računalne sigurnosti, nasilja općenito te sigurnosti djece na internetu.

Kao i dosad, građani u nekoliko koraka mogu doći do odgovora na pitanja iz područja prometa, osobnih isprava, prebivališta i boravišta, oružja, državljanstva.

"Uvijek nam je važno što građani misle o našem radu, radu policijskih službenika i svih drugih djelatnika ovog ministarstva, pa se i na novoj stranici nalaze i upute na koji način građani mogu  uputiti pohvalu, ali i pritužbu na rad svih djelatnika MUP-a.", ističu u MUP-u.

Prilikom ulaska u aplikaciju Red Button za online prijavu zlostavljanja djece također se nalaze korisne informacije o opasnostima koje vrebaju te savjetima kako se zaštititi, kako za djecu tako i za roditelje te iz područja maloljetničke delinkvencije, kriminaliteta na štetu djece i obiteljskog nasilja.

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.