Nova verzija reCAPTCHA sama prepoznaje jeste li čovjek ili bot

Nova verzija reCAPTCHA sama prepoznaje jeste li čovjek ili bot

Foto: Antonio Jularić

Google je s 30. listopadom predstavio novu verziju reCAPTCHA tehnologije, koju nudi od 2007. godine kako bi se lakše prepoznali stvarni posjetitelji web stranica od botova. I u ovoj verziji nazvanoj reCAPTCHA v3 napokon korisnici neće imati one dosadne probleme, upisivanje neprepoznatljivih slova ili klikanje po kvadratićima fotografije s ciljem pronalaska onoga što piše da treba pronaći.

Ne, umjesto svih tih komplikacija, Google je odlučio prebaciti odgovornost na administratore web stranica, pa da oni sami odluče što će s posjetiteljima, bez da oni to osjete. Dakle, sad se uz novu tehnologiju, koju Google drži u tajnosti, prepoznaje botove već na temelju njihova ponašanja na web stranici i administratori potom dobivaju uvid u to te odlučuju hoće li ih ukloniti ili ne.

S obzirom da detalji tehnologije ne postoje, može se nagađati da se to čini zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI) i strojnom učenju. Ali, ionako je najbitniji konačni ishod, a on će biti točan. Pa tako administratori web stranica dobivaju mogućnost promatranja posjetitelja kroz rizične bodove, koji se kreću od 0,1 pa sve do 1. Naravno, što je brojka niža, rizik je veći i šanse da se radi o botu su veće. No, najzanimljivije u cijeloj priči je što se iskustvo korištenja web stranice za posjetitelja ne mijenja.

Konkretniji primjer jest, imate web stranicu i na njoj klasičnu potrebu prijave na nju, pregleda svega što postoji na njoj, mogućnost ostavljanja komentara, osvrta o onome što se nudi na stranici, kupnji onoga što se nudi... Botovi će sve obaviti odmah, ovisno za što su "zaduženi". Ako moraju ostavljati osvrte, po prijavi će ostaviti nešto generički. Ako je cilj davati ocjene, činit će to. Google prema vremenu provedenom na stranici i njenim dijelovima, praćenju pokreta miša i načinu pisanja, prepoznaje tko su stvarne osobe, a tko su botovi. Zatim administrator dobije uvid u rizične bodove pa donosi daljnje odluke.

Najčešće se potreba za pregledom situacije javlja kod naglog porasta prometa web stranice, a izostanka nekog stvarnog angažmana. Ili, izostanka šireg angažmana. A najbitnije u svemu, s reCAPTCHA c3 Google više nije taj koji donosi odluke, to čine administratori i bez da ometaju korisnika.

Nova tehnologija stiže u prvoj polovici studenog i tranzicija, kako tvrdi Google, bit će jednostavna i neće se ni osjetiti.

Još iz kategorije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.

Potreba edukacije za zaštitu djece na internetu

Potreba edukacije za zaštitu djece na internetu

16.04.2019. komentiraj

Doticaj s neprimjerenim sadržajem vrlo je učestao i lak i to je uglavnom prva negativna strana interneta s kojom se djeca susretnu. S ciljem da, kao društveno odgovorna digitalna kompanija, potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija, o ovoj su važnoj temi na poziv tvrtke A1 Hrvatska govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.