Nova prijevara kod „kupovine“ kripto valuta

Nova prijevara kod „kupovine“ kripto valuta
DepositPhotos / Ilustracija

Kako je izvijestila Policijska uprava varaždinska dogodila se još jedna računalna prijevara. Kako je prijavljeno, 63-godišnjakinja je u listopadu 2021. godine pronašla oglas kojim se poziva na investiranje u kripto valuti uz zajamčenu dobit, te se javila na navedeni oglas.

Kako tvrde u policiji, u razdoblju od listopada 2021. godine do 26. svibnja 2022. godine putem elektroničke pošte, aplikacija viber i whatsapp u više navrata kontaktirala je s nepoznatim osobama, koje su je navele da ulaže u kripto valute te joj obećavali velike prinose u kratkom roku.

Nakon izvršenih višekratnih novčanih uplata oštećena je zatražila da joj se isplati obećana dobit, no do dana podnošenja prijave ništa joj nije isplaćeno. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela, te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalne prijevare.

Zanimljivo je da mnogi domaći mediji, ali i stranice koje rade na programatskom oglašavanju imaju upravo lažne oglase od onih koji uključuju medicinske probleme, pa sve do prevara s kripto valutama i velikim zaradama na kupnji i prodaji kripto valuta. Primjerice, radi jasnoće Bitcoin je u godinu dana u vrijednosti pao, u trenutku pisanja ovog teksta, točno 68,55 posto sa 385.940 luna na sadašnjih 118.729 kuna (riječ je o padu od 267.211 kuna odnosno 267 tisuća i 211 kuna).