Nova generacija bežičnih mreža

Nova generacija bežičnih mreža

Transformacija prema Wi-Fi 6/6E tehnologijama ubrzat će se povećanim hibridnim i agilnim načinom rada te zahtjevima za praćenje novih digitalnih standarda današnjice, ističe za ICTbusiness.info Nikola Pentek, Voditelj odjela projektnih rješenja, STORM Computers.

On pojašnjava da kroz poboljšanu brzinu protoka informacija i kapacitet, čak 4x veći od prethodnih standarda WiFi6 može podržati velik broj spojenih uređaja i korisnika te veće i kvalitetnije datoteke (poput 4K/8K videa) poboljšavajući korisničko iskustvo i performanse aplikacija koje zahtijevaju propusnost kao što su audio, video i kolaboracija.

Tržište rješenja za prijenos podataka ubrzano se mijenja dolaskom Wi-Fi 6 tehnologije. Što to znači za korisnike i kakve se sve primjene očekuju?

Ključna napomena oko Wi-Fi 6/6E tehnologija jest da to nije novi standard, već ekstenzija postojećeg. Ova tehnologija mijenja način na koji se povezujemo i konzumiramo informacije te je ova tehnologija u potpunosti prilagođena novim digitalnim standardima današnjice.

Što znači da kroz poboljšanu brzinu protoka informacija i kapacitet, čak 4x veći od prethodnih standarda - može podržati velik broj spojenih uređaja i korisnika te veće i kvalitetnije datoteke (poput 4K/8K videa) poboljšavajući korisničko iskustvo i performanse aplikacija koje zahtijevaju propusnost kao što su audio, video i kolaboracija. Smanjena je latencija kroz determinističko i uplink raspoređivanje resursa, osigurana veća IoT pokrivenost, te je povećana energetska učinkovitost.

Kako bismo Wi-Fi 6/6E stavili u kontekst svakodnevne situacije dajemo primjer iz stvarnog života.

Nitko ne voli čekati u redovima. Stoga, bilo da se radi o FastPass-u u zabavnom parku, VIP pristupu na koncertu ili sportskom događaju ili uskakanju u ekspresni vlak umjesto lokalnog, zaobilaženje reda čekanja čini vaš život lakšim, jednostavnijim i zabavnijim. S Wi-Fi 6/6E rješenjima zaobilazite duge redove i idete brzom trakom prema svojim podacima.

STORM Computers, kao Cisco Gold Partner omogućava svojim klijentima da iskusni stručnjaci sa područja wirelessa tehnologija planiraju, dizajniraju i implementiraju Wi-Fi 6/6E tehnologije za sve aspekte poslovanja i održavanja poslovnog kontinuiteta. Implementacija ove tehnologije zajedno s drugim rješenjima iz našeg portfelja pridonosi smanjenju vremena detekcije problema i znatno poboljšava vrijeme otklona problema sa ciljem što boljeg korisničkog iskustva.

Danas je iznimno važna sigurnost podataka. Kako osigurati takvu zaštitu u tvrtkama koje koriste WiFi mreže?

Wi-Fi zaštićeni pristup 3 (WPA3) obavezan je zahtjev za Wi-Fi 6E mrežu i omogućava do sad najveću razinu sigurnosti. Budući da će samo Wi-Fi 6 rješenja koristiti ovu mrežu, nema naslijeđenih sigurnosnih problema s kojima se treba baviti. WPA3 pruža nove algoritme za autentifikaciju i enkripciju za mreže i donosi popravke za probleme koje je WPA2 propustio. Također implementira se dodatni sloj zaštite od napada deautentifikacije i disasocijacije. Naravno, nije baš sve tako jednostavno jer i dalje u mrežama postoje krajnji uređaji (klijenti) koji ne podržavaju WPA3 (uređaji stariji od 2-3 godine) kroz nadogradnju firmware-a.

Tržište WiFi sustava nastavlja rast na svjetskoj razini poglavito dolaskom WiFi 6. Kakvim vidite stanje u Hrvatskoj i regiji kada govorimo o potražnji za novim rješenjima?

Transformacija prema Wi-Fi 6/6E tehnologijama ubrzat će se povećanim hibridnim i agilnim načinom rada te zahtjevima za praćenje novih digitalnih standarda današnjice. Također, ovoj transformaciji će doprinijeti i istek životnog vijeka Wi-Fi 5 hardverske opreme.

Upravo na ovu temu, 16. studenog STORM Computers, Cisco Gold Partner u Zagrebu organizira jednodnevno događanje na kojem će u fokusu biti upravo Wi-Fi 6/6E te njegova praktična primjena. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže! No, kako je broj mjesta ograničen pozivnicu možete osigurati javljanjem na marketing@storm.hr.

Kakva rješenja korisnici očekuju bazirana na WiFi 6 kao transportnom sustavu, gdje sve vidite primjenu u budućnosti?

U zdravstvu - Wi-Fi 6E mreža znači da se više uređaja za spašavanje života može spojiti na mrežu bez straha od zastoja ili usporavanja. Također, veliki paketi podataka—kao što su rendgenske snimke ili MRI—mogu se brzo kretati kroz mrežu. Nova mreža osigurat će bolji, brži i sigurniji pristup za djelatnike bolnice, ali i pacijente.

U maloprodaji i veleprodaji - veći broj IoT spojenih uređaja na jednu pristupnu točku - bez degradacije kvalitete bežičnih usluga.

Školstvo - Wi-Fi 6E može promijeniti digitalnu nastavu kroz poboljšano iskustvo i virtualno učenje jer veliki kontinuirani blokovi spektra omogućuju visoku propusnost i istovremeni prijenos podataka.

Industrija proizvodnje - Wi-Fi 6E strojevi mogu se postaviti na Wi-Fi 6E spektar, daleko od smetnji svakodnevnog prometa koji se odvija na spektrima od 2,4 GHz i 5 GHz.

HoReCa segment - poboljšano iskustvo u korištenju bežičnih mreža za velik broj korisnika.

Javni sektor - zahvaljujući uključivanju WPA3 standarda na Wi-Fi 6E uređaje, ta dodatna sigurnost sada je obavezna.