Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

Njemačka ima plan kriminalizacije dark weba kako bi stala na kraj prodaji droge, oružja, ljudi, ali i pedofiliji. Upravo je dječja pornografija ono što konstantno dolazi u prvi plan u najmoćnijoj zemlji Europske unije pa se pokušava kriminalizirati svaku dark-web platformu i na taj način prevencijom ići kontra zločina(ca).

Problem u toj priči jest što se teško može pronaći granica ponajprije jer ova kriminalizacija podrazumijeva praćenje građana. Vladini trojanci, korištenje internet providera u svrhu nadzora... su postupci koji ipak ugrožavaju u svojoj biti građanska prava pa zato, primjerice, sličan prijedlog nije uspio u Bavarskoj.

Također, internetski preglednici Tor i I2P spominju se u prijedlozima novog zakona kao problematični pa bi se u svrhu prevencije zabranili na njemačkom tlu. Naime, preko njih korisnici odlaze na dark-web i samim time se smatra da ugrožavaju sigurnost građana, ali i služe kao platforma za kriminalne aktivnosti.

Naravno, tako nešto ipak baš ne stoji i to naglašavaju odvjetnici, kao ugledni David Schietinger, koji se bavi kaznenim pravom.

"Građanske slobode bile bi ozbiljno narušene jer bi se novi zakon mogao koristiti u druge svrhe, a ne samo za borbu protiv kriminala."

No, nešto se ipak mora napraviti jer je situacija alarmantna. Primjerice, u veljači ove godine se otkrilo da su hakeri kroz posljednjih nekoliko godina  otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih zainteresiranima za svega 20 tisuća američkih dolara.

Ali, to je daleko blaže od ostalih aktivnosti na dark-webu. Samo od droge se u Njemačkoj na mjesečnoj razini zaradi u tom mračnom kutku weba 1,2 milijuna dolara i prosječno njome trguje 225 korisnika. Svakog mjeseca "padne" nekoliko pedofila kod kojih su na tisuće fotografija ili videa s djecom... Jasno, prevencija je bitna, samo treba odrediti na koji način će se izvesti.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.