Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

Njemačka ima plan kriminalizacije dark weba kako bi stala na kraj prodaji droge, oružja, ljudi, ali i pedofiliji. Upravo je dječja pornografija ono što konstantno dolazi u prvi plan u najmoćnijoj zemlji Europske unije pa se pokušava kriminalizirati svaku dark-web platformu i na taj način prevencijom ići kontra zločina(ca).

Problem u toj priči jest što se teško može pronaći granica ponajprije jer ova kriminalizacija podrazumijeva praćenje građana. Vladini trojanci, korištenje internet providera u svrhu nadzora... su postupci koji ipak ugrožavaju u svojoj biti građanska prava pa zato, primjerice, sličan prijedlog nije uspio u Bavarskoj.

Također, internetski preglednici Tor i I2P spominju se u prijedlozima novog zakona kao problematični pa bi se u svrhu prevencije zabranili na njemačkom tlu. Naime, preko njih korisnici odlaze na dark-web i samim time se smatra da ugrožavaju sigurnost građana, ali i služe kao platforma za kriminalne aktivnosti.

Naravno, tako nešto ipak baš ne stoji i to naglašavaju odvjetnici, kao ugledni David Schietinger, koji se bavi kaznenim pravom.

"Građanske slobode bile bi ozbiljno narušene jer bi se novi zakon mogao koristiti u druge svrhe, a ne samo za borbu protiv kriminala."

No, nešto se ipak mora napraviti jer je situacija alarmantna. Primjerice, u veljači ove godine se otkrilo da su hakeri kroz posljednjih nekoliko godina  otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih zainteresiranima za svega 20 tisuća američkih dolara.

Ali, to je daleko blaže od ostalih aktivnosti na dark-webu. Samo od droge se u Njemačkoj na mjesečnoj razini zaradi u tom mračnom kutku weba 1,2 milijuna dolara i prosječno njome trguje 225 korisnika. Svakog mjeseca "padne" nekoliko pedofila kod kojih su na tisuće fotografija ili videa s djecom... Jasno, prevencija je bitna, samo treba odrediti na koji način će se izvesti.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.