Ništa od YouTube Rewinda ove godine

Ništa od YouTube Rewinda ove godine

Foto: Antonio Jularić

Pandemija koronavirusa uzela je još jednu žrtvu - YouTube Rewind. Ove godine neće biti objavljen, što je prvi put otkako postoji, a to je punih deset godina. Objavio je to službeno YouTube te donio objašnjenje za takav neočekivan potez.

"Od 2010. svaku bismo godinu završili s Rewindom, što je bio naš način osvrnuti se na godinu iza nas. Pritom bismo podsjetili na najutjecajnije kreatore, sadržaj i trendove, neovisno voljeli ih ili ne. Uostalom, prisjetimo se 2018. Rewind je uvijek bio namijenjen kako bi slavio vas. Ali 2020. je drugačija i ne čini se ispravnim praviti se da nije. Zato ove godine Rewinda neće biti", objavio je YouTube i dodao:

"Znamo da je mnogo dobroga što se dogodilo u 2020. kreirano od strane svih vas, pronašli ste način kako "podići" ljude, pomoći im nositi se sa situacijom i nasmijati ih. Uspjeli ste tešku godinu učiniti boljom. Hvala vam što činite razliku."

Inače, što se tiče spomena na 2018., iz YouTubea misle na svojevrsni skandal koji se zbio nakon objave tadašnjeg Rewinda. Zbog neslaganja s odabirom najutjecajnijih osoba, događaja, trendova i svega što Rewind čini takvim kakvim jest, korisnici su masovno iskazali neslaganje pa učinili taj video neslavnim rekorderom, s čak 15,4 milijuna "ne sviđa mi se" (eng. dislike) oznaka u kratkom periodu nakon objave.

Bio je to i način kojim se zajednica odlučila pokazati YouTubeu koliko je "dislike" štetan i koliko lako se njime može manipulirati. Istina jest, ponešto se nakon toga promijenilo, ali "dislike" i dalje postoji. No, Rewind za 2019. je zato napravljen tako da se u njega uvrstilo one s najviše "sviđa mi se" (eng. like) oznaka, što također nije naišlo na odobravanje.

Stoga, nekako se čini da je YouTube iskoristio situaciju i moguće zauvijek završio s Rewind pričom, što se može naslutiti iz priopćenja u kojem se ne spominje njegov povrataka s krajem iduće godine...

Još iz kategorije

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

13.01.2021. komentiraj

Mozilla radi na osvježavanju dizajna Firefox internetskog preglednika i interno taj projekt naziva Photon. Nastavak je to prethodnog projekta, koji datira još iz studenoga 2017. i zvao se Proton. Dakle, tri godine se po pitanju bitnijih promjena dizajna nije ništa radilo. Stoga, vrijeme je.

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

11.01.2021. komentiraj

Google se prošle godine u studenome odlučio ukinuti Photos kakav poznajemo i limitirati ga na način da određene prednosti platforme više ne nudi besplatno. Tako nešto očito je odlučio iskoristiti Amazon kroz svoju Photos uslugu.

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

10.01.2021. komentiraj

Mozilla predstavlja Firefox 85 u siječnju 2021. i najznačajnija promjena svakako se tiče poboljšanja po pitanju privatnosti, izvedena kroz cache particije (client-side storage partinioning). Ova informacija netočno je interpretirana kao “mrežne particije” (network partitioning) zbog konfuzije nastale s privacy.partition.network mogućnosti koja nudi uključivanje ili isključivanje cache particije.