Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Foto: Microsoft

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Konkretnije, Windows 10 je na 45,37 posto udjela, prvi pratitelj Windows 7 nalazi se na 35,44 posto udjela i Windows 8.1 je na 3,97 posto udjela. Sve to su podosta dobre vijesti za Microsoft, no problem u svemu jest kako "natjerati" korisnike da ostave starije operativne sustave te se okrenu "desetki". Posebno onih skoro 36 posto vezanih uz "sedmicu".

Jer, tom operativnom sustavu s početkom sljedeće godine prestaje podrška pa je krajnje vrijeme da se korisnici okrenu sigurnijem, modernijem i kompatibilnijem Windows 10.

Time zapravo završava lijep dio priče, a dolazimo do onog problematičnijeg. Edge se još uvijek muči, bez obzira na Chromium kojem se okrenuo Microsoft. Ima tek 5,36 posto udjela na tržištu, Internet Explorer nešto viših 7,7 posto i sve to je podosta loše u odnosu na konkurenciju. Primjerice, Chrome je na 67,9 posto, a Firefox na 9,46 posto. Dokaz je to da konkretna strategija pridobivanja korisnika Microsoftovih internetskih preglednika još uvijek ne postoji.

Ali, dok se obavi tranzicija na "desetku", Microsoft će sigurno nešto agresivnije početi propagirati Edge, koji je podosta zanimljiv browser i trebao bi "pod svoje" dobiti svih tih 7,7 posto korisnika Internet Explorera.

Osim toga, Edge je brz, pregledan, osvježavajuć u smislu da ne izgleda kao Chrome i Firefox, koji su identični s obzirom da je Google od samih začetaka kopirao Mozillin proizvod. No, ono što Edgeu nedostaje jesu kustomizacije i sadržaj, što je skoro četiri godine od pojavljivanja na tržištu ipak veliki minus za Microsoft, ali i pokazatelj nedostatnog angažmana. Što tržište prepoznaje i kažnjava...

Još iz kategorije

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

16.07.2019. komentiraj

Digitalizacija je, uz društveno odgovorno poslovanje, jedna od filozofija razvoja Hrvatske pošte. Osluškujući potrebe korisnika, Hrvatska pošta izradila je proširenja za Google Chrome, čime je dodatno olakšan pristup najtraženijim poštanskim informacijama – statusu pošiljaka (track&trace) te nalaženju poštanskih ureda i točnih poštanskih brojeva.

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

14.07.2019. komentiraj

FlixBus nastavlja s uvođenjem tehnoloških inovacija za svoje putnike: europski sinonim za putovanja autobusom jedan je od prvih autobusnih prijevoznika u regiji koji nudi svojim korisnicima uslugu plaćanja i putem Apple Paya, usluge koja je transformirala plaćanja mobitelom nudeći jednostavnu, sigurnu i privatnu uslugu koju odlikuje brzina i praktičnost.