Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Foto: Microsoft

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Konkretnije, Windows 10 je na 45,37 posto udjela, prvi pratitelj Windows 7 nalazi se na 35,44 posto udjela i Windows 8.1 je na 3,97 posto udjela. Sve to su podosta dobre vijesti za Microsoft, no problem u svemu jest kako "natjerati" korisnike da ostave starije operativne sustave te se okrenu "desetki". Posebno onih skoro 36 posto vezanih uz "sedmicu".

Jer, tom operativnom sustavu s početkom sljedeće godine prestaje podrška pa je krajnje vrijeme da se korisnici okrenu sigurnijem, modernijem i kompatibilnijem Windows 10.

Time zapravo završava lijep dio priče, a dolazimo do onog problematičnijeg. Edge se još uvijek muči, bez obzira na Chromium kojem se okrenuo Microsoft. Ima tek 5,36 posto udjela na tržištu, Internet Explorer nešto viših 7,7 posto i sve to je podosta loše u odnosu na konkurenciju. Primjerice, Chrome je na 67,9 posto, a Firefox na 9,46 posto. Dokaz je to da konkretna strategija pridobivanja korisnika Microsoftovih internetskih preglednika još uvijek ne postoji.

Ali, dok se obavi tranzicija na "desetku", Microsoft će sigurno nešto agresivnije početi propagirati Edge, koji je podosta zanimljiv browser i trebao bi "pod svoje" dobiti svih tih 7,7 posto korisnika Internet Explorera.

Osim toga, Edge je brz, pregledan, osvježavajuć u smislu da ne izgleda kao Chrome i Firefox, koji su identični s obzirom da je Google od samih začetaka kopirao Mozillin proizvod. No, ono što Edgeu nedostaje jesu kustomizacije i sadržaj, što je skoro četiri godine od pojavljivanja na tržištu ipak veliki minus za Microsoft, ali i pokazatelj nedostatnog angažmana. Što tržište prepoznaje i kažnjava...

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.