Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada

Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada

Tržište internetskih preglednika postala je bitka svih osim Googleova Chromea, koji je svijet za sebe. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Primjerice, Internet Explorer i Edge zajedno su činili 15,4 posto na tržištu u srpnju, ali Microsoft ne može biti zadovoljan takvom situacijom s obzirom da je u lipnju imao 3,8 posto korisnika više! Mozilla je pak sa svojim Firefoxom pala za 0,2 posto na mjesečnoj razini i trenutno je na 9,7 posto.

Nije ni to sve katastrofama, ove brojke koje bilježi Microsoft su najgore otkako je internetskih preglednika. Nikad ta kompanija nije imala slabiji udio na tržištu. Što se pak Firefoxa tiče, posljednji put je imao manje udjela na tržištu u veljači 2006. godine, što tad i nije bilo toliko strašno s obzirom da se Mozilla sa svojim browserom predstavila svijetu početkom 2005.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan. Ukratko, uvijek je pri ruci, kao nekad davno IE. Samo, Google ja učio na greškama Microsofta i ne zapušta Chrome već ga poboljšava. Zato je taj browser iznimno popularan, za razliku od omraženog IE.

I dok Mozilla nema previše prostora za predstavljanje novim korisnicima, Microsoft ima kroz Windows 10, gdje je Edge unaprijed određeni browser. Zato i jest toliki poraz za njega što brojke konstantno padaju...

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.