Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada

Nastavlja se čvrsta dominacija Google Chromea, svim ostalim preglednicima zastupljenost pada

Tržište internetskih preglednika postala je bitka svih osim Googleova Chromea, koji je svijet za sebe. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Primjerice, Internet Explorer i Edge zajedno su činili 15,4 posto na tržištu u srpnju, ali Microsoft ne može biti zadovoljan takvom situacijom s obzirom da je u lipnju imao 3,8 posto korisnika više! Mozilla je pak sa svojim Firefoxom pala za 0,2 posto na mjesečnoj razini i trenutno je na 9,7 posto.

Nije ni to sve katastrofama, ove brojke koje bilježi Microsoft su najgore otkako je internetskih preglednika. Nikad ta kompanija nije imala slabiji udio na tržištu. Što se pak Firefoxa tiče, posljednji put je imao manje udjela na tržištu u veljači 2006. godine, što tad i nije bilo toliko strašno s obzirom da se Mozilla sa svojim browserom predstavila svijetu početkom 2005.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan. Ukratko, uvijek je pri ruci, kao nekad davno IE. Samo, Google ja učio na greškama Microsofta i ne zapušta Chrome već ga poboljšava. Zato je taj browser iznimno popularan, za razliku od omraženog IE.

I dok Mozilla nema previše prostora za predstavljanje novim korisnicima, Microsoft ima kroz Windows 10, gdje je Edge unaprijed određeni browser. Zato i jest toliki poraz za njega što brojke konstantno padaju...

Još iz kategorije

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

13.11.2018. komentiraj

Novi botnet BCMUPnP_Hunter načinjen od otprilike stotinu tisuća kućnih rutera u tišini je rastao protekla dva mjeseca i spojio se na webmail usluge kao Hotmail, Outlook i Yahoo putem kojih je zatim slao spam u pretince elektroničke pošte. Uspjeh su hakeri osigurali eksploatacijom pet godina poznate ranjivosti, koja nije ispravljena na svim ruterima pa se potom lako iskoristila.

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

12.11.2018. komentiraj

Opera za Android v48 stigla je sa 6. studenim i najvažnija promjena jest podrška za blokiranje dosadnih pop up dijaloga koji upozoravaju na korištenje kolačića. Posljednjih nekoliko godina iznimno su naporni, a otkako je u Europskoj uniji 25. svibnja uvedena Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR), još su naporniji.

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

10.11.2018. komentiraj

Sigurno vam se dogodilo da ste zabunom ili nepromišljenošču poslali neku poruku preko Facebook Messengera, a onda zbog toga požalili. U tom slučaju, zasigurno će vas razveseliti vijest da će unutar Facebook Messengera uskoro biti moguće brisanje poslane poruke, i to u periodu od 10 minuta nakon njenog slanja.