Napadi na platne usluge društvenih mreža porasli su za čak 561,8 posto

Napadi na platne usluge društvenih mreža porasli su za čak 561,8 posto

Foto: DepositPhotos

Prema podacima koje je iznio Atlas VPN, a dostavio ih PhisLabs, napadi na platne usluge društvenih mreža porasli su za čak 561,8 posto tijekom drugog kvartala ove godine u usporedbi s prethodnim.

Naime, platforme društvenih medija imaju mnoge slabosti koje kibernetičkim kriminalcima omogućavaju lako provođenje različitih vrsta napada. Ali, najpopularniji su bili prevare s kvartalnim rastom od 45,6 posto, zatim slijedi lažno predstavljanje (21,8 posto), kibernetičke prijetnje (19,1 posto) i curenje podataka (13,2 posto).

PhisLabs je sve ove brojke utemeljio na analizi stotina tisuća phishing i napada usmjerenih na kompanije, njihove zaposlenike i njihove robne marke - putem društvenih mreža.

Dok su se napadi na platne usluge najviše povećali, i druge su industrije doživjele značajan porast prijetnji. U drugom kvartalu ove godine prevaranti su drastično češće ciljali platne usluge u usporedbi s prvim kvartalom jer je u drugom opseg jedinstvenih prijetnji skočio za spomenutih 561,8 posto.

Međutim, na nekim tržištima dogodilo se suprotno - smanjio se broj prijetnji tijekom drugog kvartala. Pod time se misli na bankarstvo, e-trgovinu, telekomunikacije, računalni softver, pronalazak ljubavnih partnera...

I tu završava pozitivni aspekt istraživanja jer napadi preko društvenih mreža na bolnice i zdravstvene ustanove, odnosno usluge, u velikom je porastu - čak 187,8 posto na kvartalnoj razini. Napadi na medije su u porastu od 112,5 posto, na kriptovalute 12 posto i kreditne udruge 4,9 posto.

Sve to samo jasno daje do znanja da ljudi koji stoje iza društvenih mreža moraju dodatno poraditi na sigurnosti kako se ovakve stvari više ne bi događale u tolikoj mjeri. Naravno, potrebno je i da sami brendovi, organizacije ili pojedinci obrate više pozornosti na to s kim komuniciraju i kako pristupaju društvenim mrežama...

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...