Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Foto: Pixabay

Facebook se neposredno prije i nakon američkih predsjedničkih izbora našao u centru pažnje zbog poveće količine lažnih vijesti koje su se korisnicima pojavljivale kao legitimne te na taj način njima mogle manipulirati i u konačnici utjecati na sami rezultat izbora. Takve teze otvorene su za rasprave, ali činjenica koja je dokazana posljednjom studijom navodi da se najveći broj lažnih vijesti pojavo upravo na Facebooku.

Iza te studije stoje Andrew Guess s Princetona, Brendan Nyhan s Dartmoutha i Jason Reifler s Exetera. Riječ je o prestižnim sveučilištima, a ono čime se trojac bavi jest dokazivanje u kojoj mjeri su se konzumirale lažne vijesti tijekom američke predsjedničke kampanje u 2016. godini. Rezultati su se temeljili na 2500 punoljetnih Amerikanaca i praćenju njihovih profila na Facebooku od 7. listopada do 14. studenog 2016.

„Od četiri američka državljana, otprilike jedan je posjetio u navedenom razdoblju web stranicu koja plasira lažne vijesti. Također, prema onome što smo otkrili u svom radu jest podatak da je 22 posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima u navedenom razdoblju dolazio putem Facebooka. Primjerice, e-mail poslužitelji kao Gmail i Yahoo odgovorni su za njih šest posto dok su Google i Twitter zajedno odgovorni za oko dva posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima“, navodi trojac odgovoran za jako zanimljivu i korisnu studiju.

Iako sve ovo zvuči zastrašujuće, ističe se i podatak da je svega šest posto svih plasiranih vijesti bilo lažno i išle su u korist biračima Donalda Trumpa. Njih 0,8 posto išlo je u korist biračima Hillary Clinton.

Također, većinom su Trumpovi pristaše čitali lažne vijesti jer se prema studiji vidi da je među deset posto politički najkonzervativnijih birača svaki od njih u prosjeku pročitao 33,16 lažnih vijesti koje idu u korist njihova kandidata. U preostalih 90 posto birača svih političkih preferenci svaki je pročitao u prosjeku 0,43 do 4,2 lažnih vijesti od 7. listopada do 14. studenoga 2016.

Kroz samu studiju ne propušta se navesti i da Facebook vodi energičnu borbu protiv lažnih vijesti, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama već i u cijelom svijetu. A ponajviše je tako zbog situacije koja je sad dobila i pokriće konkretnim dokazima da je upravo najveća društvena mreža na svijetu nudila najviše lažnog sadržaja...

Još iz kategorije

Facebook testira AR oglase u News Feedu

Facebook testira AR oglase u News Feedu

18.07.2018. komentiraj

Facebook konstantno nalazi načine kako pružiti oglašivačima dodatni prostor za približavanje potencijalnim korisnicima, a posljednji novitet jest korištenje proširene stvarnosti (AR) i sasvim sigurno bit će to hit. Samim time i dodatni prihodi za najveću društvenu mrežu na svijetu i istoimenu kompaniju koja se nalazi u društvu najvećih.

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

Internetski preglednik Opera u najnovijoj verziji sadržava ugrađeni Crypto Wallet

17.07.2018. komentiraj

Internetski preglednik Opera u svojoj verziji namijenjenoj Android operativnom sustavu uskoro će imati mogućnost pohrane kriptovaluta. Odnosno, sadržavat će „wallet“ (hrv. novčanik) pod nazivom Crypto Wallet i sigurno samim time biti zanimljiva određenom broju korisnika koji barataju famoznim digitalnim „novčićima“.

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).