Najpopularniji jezici za Internet stvari

Najpopularniji jezici za Internet stvari

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) i programski jezici nisu priča za sebe, što programerima odlično dođe s obzirom na izostanak potrebe za kompliciranom tranzicijom ili učenjem novih stvari. Dakle, okoliš je više manje jednak, tek je poredak onih najpopularnijih možda ponešto drugačiji no u svijetu računala i mobilnih uređaja. Redom, prema popularnosti situacija izgleda ovako:

 1. Java
 2. C
 3. JavaScript
 4. Python
 5. C++
 6. PHP
 7. C#
 8. Assembler
 9. LUA
 10. Go
 11. R
 12. Swift
 13. Ruby
 14. Rust

Konkretnije, prve četiri pozicije identične su još od 2017. godine, kad se prvi put počelo pratiti stanje vezano uz programske jezike i IoT. Sve to već gledamo i u drugim okruženjima, tako da ne treba previše čuditi. Ali, kad se gleda dublje, istraživanje iz 2018. pokazalo je gdje se pokoji od programskih jezika najčešće koristi.

Pa tako, za uređaje je C i C++ su na prvom mjestu ispred Pyhona i Jave, dok je za "gatewaye" poredak takav da Java stoji na vrhu, a slijede Python, C i C++. Kad je cloud u pitanju, Java je prva, potom JavaScript, Python i PHP. Ako se pak radi o osnovnim senzorima kod IoT uređaja, ponovno je C najkorišteniji.

Kad se pak radi o plaći, u prosjeku najviše zarađuju C developeri, ali Go ima najveći potencijal pa ga sad developeri sve više počinju savladavati i koristiti. Pojedinačno, Go programeri su najplaćeniji, ali u prosjeku je za Go programere plaća skromnija u odnosu na konkurenciju. Zato je najbolje znati više programskih jezika, odnosno, raditi s njima.

I, na kraju, kad se pita same developere i zajednicu koji su programski jezici najbolji i najkorišteniji, odgovori variraju. Ali, oko prva četiri nema previše spora, tek se vodi rasprava o tome koji je na prvom mjestu. Nekako je dojam prema odgovorima da je Java najšira pa zato i ima prednost pred svima, ali C je temelj bez kojeg se ne može, C++ služi najbolje kod kompleksnijih Linux implementacija, ali kod aplikacija je Python ispred svih. Dakle, ipak će odgovor o "broju jedan" biti stvar osobnog mišljenja stručnjaka.

Još iz kategorije

SignalWire je nova alternativa Zoomu

SignalWire je nova alternativa Zoomu

14.08.2020. komentiraj

Tijekom pandemije koronavirusa, Zoom platforma za videpozive doživjela je izniman uzlet pa za samo četiri mjeseca dogurala od deset milijuna do 300 milijuna korisnika. Ali, to je potaknulo i konkurenciju da se “trgne”, kao što je u prvi plan izbacilo i neke nove “igrače”, kao SignalWire.

Microsoft Edge prestigao Firefox

Microsoft Edge prestigao Firefox

14.08.2020. komentiraj

Microsoftov Edge internetski preglednik uspio je prema svim mjerenjima postati drugi najpopularniji browser na svijetu, što znači da se nakon niza godina Mozillin Firefox “strmoglavio” na treće mjesto. Što se nekako moglo naslutiti kroz posljednjih nekoliko mjeseci, no moralo se i službeno dogoditi.

Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu

Digitalna transformacija evenata – sve se može stvoriti u virtualnom svijetu

13.08.2020. komentiraj

Budućnost događaja je u nečemu što se zove novo normalno i to može biti hibridno, ali sada čisto virtualno, rekao nam je u razgovoru za ICTbusiness.info jedan od osnivača i glavni direktor za prodaju (CSO) tvrtke meetyoo Michael Heisser. Ova njemačka tvrtka specijalizirana je za stvaranje virtualnih događaja i to bez obzira da li je riječ o sajmu, konferenciji ili bilo kojoj drugoj vrsti događanja. Jedan od posljednih događanja koji je bio kombinacija live i unaprijed snimljenog odnosno streamanog eventa bio je i veliko događanje Deutsche Telekoma koje je usred lockdowna završilo velikim koncertom Jamesa Blanta.