Najpopularniji jezici za Internet stvari

Najpopularniji jezici za Internet stvari

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) i programski jezici nisu priča za sebe, što programerima odlično dođe s obzirom na izostanak potrebe za kompliciranom tranzicijom ili učenjem novih stvari. Dakle, okoliš je više manje jednak, tek je poredak onih najpopularnijih možda ponešto drugačiji no u svijetu računala i mobilnih uređaja. Redom, prema popularnosti situacija izgleda ovako:

 1. Java
 2. C
 3. JavaScript
 4. Python
 5. C++
 6. PHP
 7. C#
 8. Assembler
 9. LUA
 10. Go
 11. R
 12. Swift
 13. Ruby
 14. Rust

Konkretnije, prve četiri pozicije identične su još od 2017. godine, kad se prvi put počelo pratiti stanje vezano uz programske jezike i IoT. Sve to već gledamo i u drugim okruženjima, tako da ne treba previše čuditi. Ali, kad se gleda dublje, istraživanje iz 2018. pokazalo je gdje se pokoji od programskih jezika najčešće koristi.

Pa tako, za uređaje je C i C++ su na prvom mjestu ispred Pyhona i Jave, dok je za "gatewaye" poredak takav da Java stoji na vrhu, a slijede Python, C i C++. Kad je cloud u pitanju, Java je prva, potom JavaScript, Python i PHP. Ako se pak radi o osnovnim senzorima kod IoT uređaja, ponovno je C najkorišteniji.

Kad se pak radi o plaći, u prosjeku najviše zarađuju C developeri, ali Go ima najveći potencijal pa ga sad developeri sve više počinju savladavati i koristiti. Pojedinačno, Go programeri su najplaćeniji, ali u prosjeku je za Go programere plaća skromnija u odnosu na konkurenciju. Zato je najbolje znati više programskih jezika, odnosno, raditi s njima.

I, na kraju, kad se pita same developere i zajednicu koji su programski jezici najbolji i najkorišteniji, odgovori variraju. Ali, oko prva četiri nema previše spora, tek se vodi rasprava o tome koji je na prvom mjestu. Nekako je dojam prema odgovorima da je Java najšira pa zato i ima prednost pred svima, ali C je temelj bez kojeg se ne može, C++ služi najbolje kod kompleksnijih Linux implementacija, ali kod aplikacija je Python ispred svih. Dakle, ipak će odgovor o "broju jedan" biti stvar osobnog mišljenja stručnjaka.

Još iz kategorije

Top 5 najboljih e-mail poslužitelja

Top 5 najboljih e-mail poslužitelja

09.12.2019. komentiraj

Odabrati najboljeg e-mail poslužitelja nije nimalo lako, posebno za poslovne korisnike, koji trebaju mnogo prostora i što jednostavniji način upravljanja stotinama e-mail poruka dnevno. Stoga, treba biti podosta pažljiv kad se donosi odluka, a da pomognemo u tome, nudimo pet najboljih ove godine. Ako pitate nas.

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

05.12.2019. komentiraj

Hakeri koriste e-mail kao način napada gotovo tri desetljeća, a u tome im pomažu naivni korisnici, koji sa svim tim godinama nisu evoluirali pa i dalje posjećuju web stranice koje im se nude u više nego sumnjivim e-mail porukama. Ujedno, hakeri češće napadaju vikendom jer tad su učinkovitiji.

Kolačići su i dalje problem

Kolačići su i dalje problem

05.12.2019. komentiraj

Nakon što je HAKOM donio odluku o kažnjavanju zbog kršenja odredbi oko kolačića upitali smo u domaćem telekomunikacijskom regulatoru koji nadzire i taj dio internetskog tržišta što se krije iza odluke i kako stvoriti internetsko okruženje gdje se poštuju pravila.