Najpopularniji internet preglednici u 2020.

Najpopularniji internet preglednici u 2020.

Foto: DepositPhotos

Tržište internetskih preglednika u potpunosti pripada Googleovom Chromeu i to nije nikakva tajna. To se dodatno potvrđuje i pogledom izvješće koje je proveo Digital Analytics Program (DAP) u ovoj godini, a tiče se posjeta prema američkim vladinim web stranicama.

Dakle, praktički se istraživanje tiče samo Sjedinjenih Američkih Država, ali moguće je da su te stranice posjećivali i korisnici diljem svijeta. Ukupno, zabilježeno je 4,02 milijarde posjeta kroz prva tri mjeseca ove godine, a najviše njih dolazilo je kroz Chrome - 49,3 posto.

Na svjetskoj razini je brojka oko 70 posto u korist Chromea, ali u SAD-u Apple ipak ima podosta jaču poziciju po pitanju udjela i zato Googleov internetski preglednik ponešto kaska, što mu svejedno ne oduzima prvo mjesto. Ali, zato je Appleov Safari drugi s 31,6 posto. Na svjetskoj razini je na oko četiri posto pa to dovoljno govori kolike su razlike između SAD-a i ostatka svijeta, kad se radi o Appleu.

Nadalje, treće mjesto zauzima Internet Explorer (IE), koji je na 5,6 posto. Na svjetskoj razini je na oko osam posto. Sve to je ostavština nekih davnih vremena jer 2002. je činio 96 posto! Zanimljivo, 5,1 posto čini IE 11.0, 0,5 posto IE 7.0 i nešto manje od 0,1 posto svi ostali. To potvrđuje da ima podosta korisnika starijih internetskih preglednika, odnosno, mnogo je starijih uređaja još uvijek na tržištu, čak i američkom.

Microsoftov Edge zato drži konstantu, ima 4,2 posto i četvrti je. Na oko četiri posto je i na svjetskoj razini. Ali, zato je u SAD-u puno slabije zastupljen Firefox. Jer, čini svega 3,6 posto, a u svijetu je na oko devet posto. Zanimljivo, kad je DAP prvi put proveo ovu analizu, prije pet godina, Firefox je bio na 11 posto. Osjetan je to pad i nimalo poticajan za Mozillu, koja je nekad imala pristaše na američkom tlu, no to se očito izgubilo s jačanjem Chromea...

Još iz kategorije

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

30.03.2020. komentiraj

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

29.03.2020. komentiraj

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

28.03.2020. komentiraj

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti, revolucionarnom dogovoru država potpisnica da će raditi na poboljšavanju ekosustava kibernetičke sigurnosti i braniti digitalnu ekonomiju od kibernetičkih napada.