Najpopularniji internet preglednici u 2020.

Najpopularniji internet preglednici u 2020.

Foto: DepositPhotos

Tržište internetskih preglednika u potpunosti pripada Googleovom Chromeu i to nije nikakva tajna. To se dodatno potvrđuje i pogledom izvješće koje je proveo Digital Analytics Program (DAP) u ovoj godini, a tiče se posjeta prema američkim vladinim web stranicama.

Dakle, praktički se istraživanje tiče samo Sjedinjenih Američkih Država, ali moguće je da su te stranice posjećivali i korisnici diljem svijeta. Ukupno, zabilježeno je 4,02 milijarde posjeta kroz prva tri mjeseca ove godine, a najviše njih dolazilo je kroz Chrome - 49,3 posto.

Na svjetskoj razini je brojka oko 70 posto u korist Chromea, ali u SAD-u Apple ipak ima podosta jaču poziciju po pitanju udjela i zato Googleov internetski preglednik ponešto kaska, što mu svejedno ne oduzima prvo mjesto. Ali, zato je Appleov Safari drugi s 31,6 posto. Na svjetskoj razini je na oko četiri posto pa to dovoljno govori kolike su razlike između SAD-a i ostatka svijeta, kad se radi o Appleu.

Nadalje, treće mjesto zauzima Internet Explorer (IE), koji je na 5,6 posto. Na svjetskoj razini je na oko osam posto. Sve to je ostavština nekih davnih vremena jer 2002. je činio 96 posto! Zanimljivo, 5,1 posto čini IE 11.0, 0,5 posto IE 7.0 i nešto manje od 0,1 posto svi ostali. To potvrđuje da ima podosta korisnika starijih internetskih preglednika, odnosno, mnogo je starijih uređaja još uvijek na tržištu, čak i američkom.

Microsoftov Edge zato drži konstantu, ima 4,2 posto i četvrti je. Na oko četiri posto je i na svjetskoj razini. Ali, zato je u SAD-u puno slabije zastupljen Firefox. Jer, čini svega 3,6 posto, a u svijetu je na oko devet posto. Zanimljivo, kad je DAP prvi put proveo ovu analizu, prije pet godina, Firefox je bio na 11 posto. Osjetan je to pad i nimalo poticajan za Mozillu, koja je nekad imala pristaše na američkom tlu, no to se očito izgubilo s jačanjem Chromea...

Još iz kategorije

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

09.07.2020. komentiraj

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto. Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši osobne rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

08.07.2020. komentiraj

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Rakuten Viber najavio je skorašnje uvođenje samouništavajućih poruka u sve oblike chata. Ta je vrsta poruka dosada bila dostupna samo u tajnim chatovima, a uskoro će je korisnici moći koristiti u svim oblicima chata. Jednostavno će postaviti željeno vrijeme nakon kojeg će se poruka sama izbrisati, i to nebitno radi li se o tekstu, fotografiji, video ili drugoj vrsti datoteke.