Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Foto: Antonio Jularić

Skandali i regulacije nakon njih nisu pomogli u zaštiti privatnosti korisnika jer mnoge aplikacije i dalje bez znanja korisnika šalju njihove podatke Facebooku. Da, kompaniji koja stoji iza najveće društvene mreže šalju se neovlašteno podaci bez obzira što je upravo to predmet rasprava još od proljeća prošle godine i Cambridge Analytica afere.

No, očito još uvijek ne postoji konkretna obrana od situacije pa se razne aplikacije u zamjenu za neke prednosti koje im nudi Facebook odlučuju narušiti privatnost korisnika. Pritom nije riječ samo o aplikacijama za pronalazak partnera ili aplikacijama koje se tiču zdravlja, već je riječ o najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije! Među njima su Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner i TripAdvisor.

Kad se govori o privatnim podacima, riječ je o posebnom Android ID, unikatnom za svakog korisnika, kao i svim podacima vezanima uz korištenje same aplikacije. Kad se radi o Kayaku, on šalje podatke o destinacijama i letovima koje korisnici pregledavaju, odnosno, destinacijama i letovima koje korisnici izaberu. Uz to, Facebook dobiva i datume svih tih putovanja. Jasno, uz sve te podatke, Facebook bolje "targetira" korisnike i nudi oglase koji ih se tiču temeljem tih putovanja.

Problem u cijeloj priči jest što sporne aplikacije i njihove radnje narušavaju pravila propisana od strane Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi za prostor Europske unije. Naime, korisnici nisu dali dopuštenje da se ti podaci dijele na ovakav način, niti su svjesni što se sve dijeli. No, treba i tu biti malo razuman.

Facebook nije odmah s dolaskom GDPR-a ponudio mogućnost upita o dopuštenjima pristupa spornim podacima, što automatski veže ruke aplikacijama koje se vežu uz Facebook. Pa tako Skyscanner nudi ispriku korisnicima i tvrdi da "nije bio svjestan slanja podataka bez odobrenja te da će to ispraviti u najkraćem mogućem roku". Dakle, možda uistinu jest riječ o nenamjernom propustu...

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.