Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Foto: Antonio Jularić

Skandali i regulacije nakon njih nisu pomogli u zaštiti privatnosti korisnika jer mnoge aplikacije i dalje bez znanja korisnika šalju njihove podatke Facebooku. Da, kompaniji koja stoji iza najveće društvene mreže šalju se neovlašteno podaci bez obzira što je upravo to predmet rasprava još od proljeća prošle godine i Cambridge Analytica afere.

No, očito još uvijek ne postoji konkretna obrana od situacije pa se razne aplikacije u zamjenu za neke prednosti koje im nudi Facebook odlučuju narušiti privatnost korisnika. Pritom nije riječ samo o aplikacijama za pronalazak partnera ili aplikacijama koje se tiču zdravlja, već je riječ o najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije! Među njima su Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner i TripAdvisor.

Kad se govori o privatnim podacima, riječ je o posebnom Android ID, unikatnom za svakog korisnika, kao i svim podacima vezanima uz korištenje same aplikacije. Kad se radi o Kayaku, on šalje podatke o destinacijama i letovima koje korisnici pregledavaju, odnosno, destinacijama i letovima koje korisnici izaberu. Uz to, Facebook dobiva i datume svih tih putovanja. Jasno, uz sve te podatke, Facebook bolje "targetira" korisnike i nudi oglase koji ih se tiču temeljem tih putovanja.

Problem u cijeloj priči jest što sporne aplikacije i njihove radnje narušavaju pravila propisana od strane Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi za prostor Europske unije. Naime, korisnici nisu dali dopuštenje da se ti podaci dijele na ovakav način, niti su svjesni što se sve dijeli. No, treba i tu biti malo razuman.

Facebook nije odmah s dolaskom GDPR-a ponudio mogućnost upita o dopuštenjima pristupa spornim podacima, što automatski veže ruke aplikacijama koje se vežu uz Facebook. Pa tako Skyscanner nudi ispriku korisnicima i tvrdi da "nije bio svjestan slanja podataka bez odobrenja te da će to ispraviti u najkraćem mogućem roku". Dakle, možda uistinu jest riječ o nenamjernom propustu...

Još iz kategorije

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.