Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije neovlašteno šalju vaše podatke Facebooku

Foto: Antonio Jularić

Skandali i regulacije nakon njih nisu pomogli u zaštiti privatnosti korisnika jer mnoge aplikacije i dalje bez znanja korisnika šalju njihove podatke Facebooku. Da, kompaniji koja stoji iza najveće društvene mreže šalju se neovlašteno podaci bez obzira što je upravo to predmet rasprava još od proljeća prošle godine i Cambridge Analytica afere.

No, očito još uvijek ne postoji konkretna obrana od situacije pa se razne aplikacije u zamjenu za neke prednosti koje im nudi Facebook odlučuju narušiti privatnost korisnika. Pritom nije riječ samo o aplikacijama za pronalazak partnera ili aplikacijama koje se tiču zdravlja, već je riječ o najmanje 20 od 34 najpopularnije Android aplikacije! Među njima su Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner i TripAdvisor.

Kad se govori o privatnim podacima, riječ je o posebnom Android ID, unikatnom za svakog korisnika, kao i svim podacima vezanima uz korištenje same aplikacije. Kad se radi o Kayaku, on šalje podatke o destinacijama i letovima koje korisnici pregledavaju, odnosno, destinacijama i letovima koje korisnici izaberu. Uz to, Facebook dobiva i datume svih tih putovanja. Jasno, uz sve te podatke, Facebook bolje "targetira" korisnike i nudi oglase koji ih se tiču temeljem tih putovanja.

Problem u cijeloj priči jest što sporne aplikacije i njihove radnje narušavaju pravila propisana od strane Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi za prostor Europske unije. Naime, korisnici nisu dali dopuštenje da se ti podaci dijele na ovakav način, niti su svjesni što se sve dijeli. No, treba i tu biti malo razuman.

Facebook nije odmah s dolaskom GDPR-a ponudio mogućnost upita o dopuštenjima pristupa spornim podacima, što automatski veže ruke aplikacijama koje se vežu uz Facebook. Pa tako Skyscanner nudi ispriku korisnicima i tvrdi da "nije bio svjestan slanja podataka bez odobrenja te da će to ispraviti u najkraćem mogućem roku". Dakle, možda uistinu jest riječ o nenamjernom propustu...

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.