Najbolji besplatni alati za anonimno surfanje internetom

Najbolji besplatni alati za anonimno surfanje internetom

Foto: Fotolia

Anonimnost i privatnost na internetu postali su privilegija jer teško je u današnje vrijeme naći nekoga tko ne prikuplja naše podatke. Uz to, mnogo je onih koji „vrebaju“ i čekaju svaku grešku, a na nju naiđu jer nas lako prate. I da bi se tako nešto otežalo i zadržala praktički potpuna anonimnost i privatnost, na tržištu postoje mnoga rješenja za one koji ne žele „tuđe ruke“ u blizini, a ovdje donosimo pet softverskih alata koji su za zaštitu privatnosti ponajbolji. I besplatni!

1. Tor Browser

Omogućava trostruku enkripciju vaših podataka, koje šalje na više računala diljem svijeta, čime onima koji vas žele pratiti otežava "posao", a možda ga i u potpunosti onemogućava. No treba pripaziti na neke sitnice, Tor morate koristiti kao poseban internet preglednik i bitno je sporiji od svih koje poznajete, pa čak i od Internet Explorera. Ali nudi sigurnost i anonimnost, tako da svi mogu odvagnuti što žele. Također, preglednik je moguće koristiti i na Android i iOS sustavima kroz Orbot preglednik na Androidu i Onion na iOS-u.

2. Privoxy

Uz ovaj alat dobivate potpunu kontrolu nad privatnosti i također je dostupan na svim operativnim sustavima, baš kao i Tor. Jedini problem jest u tome što se sve radi ručno pa treba biti popriličan stručnjak. Kad savladate sve onda imate nešto što nitko na tržištu nema i za stručnije i snalažljivije Privoxy je zasigurno najbolji odabir.

3. Hotspot Shield VPN

Ovaj alat je prilično jednostavan, služi za skrivanje IP adrese. Pritom treba znati da je kod besplatne verzije moguće samo birati lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama i prikazivat će se oglasi prilikom korištenja alata. Također, ne može se koristiti razne usluge, kao Netflix, Hulu, BBC, sadržaj za odrasle... Uz plaćenu verziju od 2,49 američkih dolara mjesečno moguće je ukloniti sve prepreke i birati između 20 raznih lokacija u svijetu. Privatnost je zagarantirana. Dostupan je za sve operativne sustave.

4. TunnelBear

Ponovno jedan VPN alat koji maskira IP adresu, ali nema neograničen promet u besplatnoj verziji kao HotSpot Shield VPN. Dostupno je 500MB, a plaćena verzija košta mjesečno 4,16 dolara. Plaćanjem umjesto jedne lokacije (SAD) dobijete njih 14 na izbor, uz, naravno neograničen promet. Radi na svim operativnim sustavima.

5. CyberGhost VPN

Sve je isto kao kod Hotspot Shield VPN osim što u besplatnoj verziji nema potpore za neke servere pa možete naići na probleme kod surfanja. Plaćena verzija pak nudi sve mogućnosti i košta 6,99 dolara mjesečno. Dostupan je za sve operativne sustave.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.