Najbolji besplatni alati za anonimno surfanje internetom

Najbolji besplatni alati za anonimno surfanje internetom

Foto: Fotolia

Anonimnost i privatnost na internetu postali su privilegija jer teško je u današnje vrijeme naći nekoga tko ne prikuplja naše podatke. Uz to, mnogo je onih koji „vrebaju“ i čekaju svaku grešku, a na nju naiđu jer nas lako prate. I da bi se tako nešto otežalo i zadržala praktički potpuna anonimnost i privatnost, na tržištu postoje mnoga rješenja za one koji ne žele „tuđe ruke“ u blizini, a ovdje donosimo pet softverskih alata koji su za zaštitu privatnosti ponajbolji. I besplatni!

1. Tor Browser

Omogućava trostruku enkripciju vaših podataka, koje šalje na više računala diljem svijeta, čime onima koji vas žele pratiti otežava "posao", a možda ga i u potpunosti onemogućava. No treba pripaziti na neke sitnice, Tor morate koristiti kao poseban internet preglednik i bitno je sporiji od svih koje poznajete, pa čak i od Internet Explorera. Ali nudi sigurnost i anonimnost, tako da svi mogu odvagnuti što žele. Također, preglednik je moguće koristiti i na Android i iOS sustavima kroz Orbot preglednik na Androidu i Onion na iOS-u.

2. Privoxy

Uz ovaj alat dobivate potpunu kontrolu nad privatnosti i također je dostupan na svim operativnim sustavima, baš kao i Tor. Jedini problem jest u tome što se sve radi ručno pa treba biti popriličan stručnjak. Kad savladate sve onda imate nešto što nitko na tržištu nema i za stručnije i snalažljivije Privoxy je zasigurno najbolji odabir.

3. Hotspot Shield VPN

Ovaj alat je prilično jednostavan, služi za skrivanje IP adrese. Pritom treba znati da je kod besplatne verzije moguće samo birati lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama i prikazivat će se oglasi prilikom korištenja alata. Također, ne može se koristiti razne usluge, kao Netflix, Hulu, BBC, sadržaj za odrasle... Uz plaćenu verziju od 2,49 američkih dolara mjesečno moguće je ukloniti sve prepreke i birati između 20 raznih lokacija u svijetu. Privatnost je zagarantirana. Dostupan je za sve operativne sustave.

4. TunnelBear

Ponovno jedan VPN alat koji maskira IP adresu, ali nema neograničen promet u besplatnoj verziji kao HotSpot Shield VPN. Dostupno je 500MB, a plaćena verzija košta mjesečno 4,16 dolara. Plaćanjem umjesto jedne lokacije (SAD) dobijete njih 14 na izbor, uz, naravno neograničen promet. Radi na svim operativnim sustavima.

5. CyberGhost VPN

Sve je isto kao kod Hotspot Shield VPN osim što u besplatnoj verziji nema potpore za neke servere pa možete naići na probleme kod surfanja. Plaćena verzija pak nudi sve mogućnosti i košta 6,99 dolara mjesečno. Dostupan je za sve operativne sustave.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.