Najbolji antivirusi za Windows

Najbolji antivirusi za Windows

Foto: Shutterstock

Zaštititi se protiv prijetnji na internetu prijeka je potreba za svakog korisnika osobnih računala s Windows operativnim sustavom, koji kao unaprijed postavljenu barijeru od napada ima Windows Defender, ali on nije dostatan. Stoga, donosimo vam trenutno najbolja rješenja kojima vam je sigurnost praktički zajamčena.

1. BitDefender Antivirus Plus 2018

Cijena: 39,99 USD (godišnja pretplata za do tri uređaja)

Plus: točnost, password manager

Minus: troši previše memorije

Zabilježio je najbolje rezultate u prošloj godini, a osvježenje je i što se promijenio engine, po prvi put nakon 2013. godine. Štiti od 99,37 posto prijetnji. Ima i sjajnu mogućnost skeniranja svih sumnjivih dokumenata. Uz sve to, Protection Shield u trenucima kad prijeti opasnost odmah obavještava korisnika o tome pa omogućava pravovremenu reakciju.

2. ESET NOD32 Antivirus 2018 Edition

Cijena: 39,99 USD (godišnja pretplata za jedan uređaj)

Plus: može se konfigurirati prema želji korisnika, ima pristup kontroli uređaja

Minus: cijena jer odnosi se na samo jedan uređaj, kompliciran, nije za početnike

Od 1998. godine među najefikasnijim je rješenjima kad se radi o zaštiti i baš zbog te tradicije je sjajno rješenje, kojim nitko ne može biti nezadovoljan. Povijest izvrsnih rezultata i odsustvo lažnih detekcija programa ESET NOD32 govori da se radi o vrlo dobro dizajniranom i održavanom te iznimno pouzdanom proizvodu.

3. F-Secure Antivirus SAFE

Cijena: 69,99 USD (godišnja pretplata za tri uređaja)

Plus: jednostavan za korištenje, dobra cijena za ono što se dobije

Minus: neke prijetnje ipak promaknu pa ih se okarakterizira kao da to nisu

Riječ je o sjajnoj kolekciji antivirusnih alata i bez obzira što je možda malo skup, za tu se cijenu dobije mnogo. Jer, osim standardne zaštite, nudi i zaštitu pri online kupovini, ali i pri radu s bankovnim transakcijama. Ima i mogućnosti pronalaska izgubljenog Android ili iOS uređaja, koji se po gubitku može i zaključati. Korisničko sučelje izvedeno je odlično, vrlo je jednostavno i početnici se s ovim alatom mogu snaći bez problema. Jedini problem je što nije toliko siguran kao prva dva na listi, ali to je doslovno nijansa oko koje se ne treba prosječni korisnik opterećivati.

4. Kaspersky Anti-Virus 2018

Cijena: 29,99 USD (godišnja pretplata za do tri uređaja)

Plus: ponajbolji po performansama, jednostavan za korištenje

Minus: ne nudi dovoljno za cijenu

Ovdje je riječ o podosta "ogoljenoj" verziji Kaspersky zaštite i zato je bolje korisnicima izdvojiti više novca za kompletnu uslugu. Ali, ako je sigurnost jedino što trebate, tad je i ovo dovoljno. Spriječit će sve poznate prijetnje, reagirati na ne poznate sa skoro sto posto točnosti i konstantno je među najboljima na svijetu u svom poslu.

5. Norton AntiVirus Basic 2018

Cijena: 14,99 (godišnja pretplata za jedan uređaj)

Plus: neprimjetan pri radu, cijena

Minus: dodaci za internetske preglednike nisu pouzdani

Štiti računalo od svih prijetnji, može ga se podesiti prema potrebama korisnika i pouzdan je do te mjere da korisnici mogu biti bez ikakve brige pri radu s njim, odnosno, pri njegovu radu s računalom. Jedini problem su dodaci na internetskim preglednicima, koji su poprilično nepouzdani i bolje ih je ne koristiti.

6. Panda Antivirus Pro

Cijena: 34,99 USD (godišnja pretplata za do tri uređaja)

Plus: mnogo dodataka, jednostavan za korištenje

Minus: limitirani vatrozid (eng., firewall)

Uz Pandu nema brige, računalo će biti zaštićeno. Ali i iznimno opterećeno jer zauzima previše memorije u pozadini i to je uistinu izniman teret. Taj problem pojavljuje se godinama i zato se uvijek ovaj inače odličan alat nalazi izvan pet najboljih na svijetu. Sve ostalo je na razini kao i kod konkurencije.

7. Trend Micro Antivirus+ Security

Cijena: 29,95 USD (godišnja pretplata za jedan uređaj)

Plus: cijena

Minus: usporava računalo, previše "lažno pozitivnih" rezultata

Najveća prednost je zaštita od spama i to se odmah naglašava na početku opisa jer upravo za tu funkciju je Trend Micro Antivirus+ Security najkorisniji. U svemu ostalom je blago ispod konkurencije pa korisnik treba odvagnuti što mu točno treba kad je riječ o zaštiti. Jer, podosta usporava rad računala, ne uspijeva detektirati sav malware i zato je najbolje isprobati testnu verziju kroz 30 dana pa donijeti odluku.

8. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Cijena: 19,99 USD (godišnja pretplata za jedan uređaj)

Plus: brz, ne troši resurse računala

Minus: nikad nije testiran od strane vodećih stručnjaka kao AV-Test Lab

Zauzima samo 2MB na disku i to mu je najveća prednost. Brz, pregledan, štiti računalo i spada u ovo društvo najboljih. Uz to je i poprilično jeftin u odnosu na konkurenciju pa je teško ne preporučiti ga. Za osobne potrebe sjajan, za veće sustave ipak previše nepouzdan jer ne zna se koliki su mu limiti. Također, prednost je što korisnik ima 70 dana za odluku hoće li koristiti alat ili ne. Ako se odluči da ne, novac se vraća.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.