Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Foto: DepositPhotos

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Za taj novac kupac dobiva ime korisničkog računa, e-mail adrese i lozinke. Iako, njih tek treba probiti jer su i dalje kriptirane, odnosno, nepoznate. The Register je otkrio cijelu priču jer je "prodavač" nasjeo na njihovu kamuflažu te im ponudio "na pladnju" sve što ih je zanimalo.

Pa tako, osim već spomenutih informacija, može se vidjeti da je najviše korisničkih računa otuđeno s Dubsmasha (162 milijuna), MyFitness Pal (151 milijun) i MyHeritage (92 milijuna). U ovom "odabranom" društvu su i brojne web stranice i aplikacije za upoznavanje ljubavnih partnera, e-trgovine i gaming studiji. Zanimljivo, kompletna baza podataka postavljena je od strane jednog hakera, a navodno samo jedna osoba stoji i iza svih napada. Ali, to nije potvrđeno.

Time se samo potvrđuje da na Dark Webu postoji uistinu sve, kao i da se može dobiti za ne tako velik novac. Primjerice, kad je slična priča stigla prije nešto više od tri godine, doznalo se da hakeri prodaju tuđe identitete po cijeni od svega jednog dolara. Kupcu smiješna cijena, žrtvi izniman gubitak.

Ali, kako se dođe do Dark Weba? To je manji dio Deep Weba, mjesta na Internetu gdje se okupljaju svi oni napredni korisnici računala koji žele ostati anonimni i znaju kako to postići. Stvorili su si malu zajednicu, u kojoj mogu biti to što jesu, a pritom ne moraju brinuti hoće li netko pratiti njihove aktivnosti i eventualno im smetati. Samo, iza takve plemenite ideje moralo se izroditi nešto negativno.

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.