Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Foto: DepositPhotos

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Za taj novac kupac dobiva ime korisničkog računa, e-mail adrese i lozinke. Iako, njih tek treba probiti jer su i dalje kriptirane, odnosno, nepoznate. The Register je otkrio cijelu priču jer je "prodavač" nasjeo na njihovu kamuflažu te im ponudio "na pladnju" sve što ih je zanimalo.

Pa tako, osim već spomenutih informacija, može se vidjeti da je najviše korisničkih računa otuđeno s Dubsmasha (162 milijuna), MyFitness Pal (151 milijun) i MyHeritage (92 milijuna). U ovom "odabranom" društvu su i brojne web stranice i aplikacije za upoznavanje ljubavnih partnera, e-trgovine i gaming studiji. Zanimljivo, kompletna baza podataka postavljena je od strane jednog hakera, a navodno samo jedna osoba stoji i iza svih napada. Ali, to nije potvrđeno.

Time se samo potvrđuje da na Dark Webu postoji uistinu sve, kao i da se može dobiti za ne tako velik novac. Primjerice, kad je slična priča stigla prije nešto više od tri godine, doznalo se da hakeri prodaju tuđe identitete po cijeni od svega jednog dolara. Kupcu smiješna cijena, žrtvi izniman gubitak.

Ali, kako se dođe do Dark Weba? To je manji dio Deep Weba, mjesta na Internetu gdje se okupljaju svi oni napredni korisnici računala koji žele ostati anonimni i znaju kako to postići. Stvorili su si malu zajednicu, u kojoj mogu biti to što jesu, a pritom ne moraju brinuti hoće li netko pratiti njihove aktivnosti i eventualno im smetati. Samo, iza takve plemenite ideje moralo se izroditi nešto negativno.

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.